Keresés a blogon

A nagy koppintás-show

Oct 26th, 2007 by Ízbolygó | 0

A bloggertársak oldalait olvasgatva már hónapok óta szemezgetek ezzel-azzal az étellel, ötlettel, de megvalósulásuk ezidáig váratott magukra. De – mint tudjuk – FONTOS DOLGOK INTÉZIK MAGUKAT! (legjobb barátnőm után szabadon:-))
Egy kötetlen (kicsit munka) összejövetelre kellett készítenem falatkákat, borkorcsolyákat. Most aztán csak előkaptam a gyűjtögetett recepteket és meg is csináltam mind, ami ebbe a témába vágott! Itt-ott belenyúltam a receptekbe, szerintem sikeresen, mert nem sok minden maradt meg a végére.:-)

A menü
Olivás, parmezános csigák (eredetileg: Lilahangyánál)
Ricotta golyók (eredetileg: Dolce vitánál)
Ricottával töltött aszalt szilva sonkába tekerve (eredetileg: Dolce Vitánál)
Borjúmájas pite (eredetileg: Lila Fügénél)
Aszalt szilva májas, bacon szalonnás köntösben
Rétesek:
aszalt szilvás-ricottás-sonkával
körtés-kecskesajtos
brokkolis vagdaltas, aszalt paradicsommal

Olivás, parmezános csigák

Hozzávalók:
2 adag leveles tészta (Tante Fanny)
zöld és fekete olajbogyó
metélőhagyma
parmezán sajt
bazsalikom
zsálya
fél citrom leve

A leveles tésztát megkenem tojás sárgájával és az egyikre apróra vágott zöld olivabogyót, reszelt parmezánt és metélőhagymát, a másikra apróra vágott fekete olivát, reszelt parmezánt és apróra vágott bazsalikomot és zsályát szórok, valamint meglocsolom egy kevés citromlével. Feltekerem, majd 2 cm darabokra vágom, sütőpapírral bélelt sütőlapra ültetem a kicsi csigákat. Tojás sárgájával körbekenegetem, majd 200 fokon megsütöm.

Ricotta golyók

Hozzávalók:
50 dkg ricotta
rozmaring
fokhagyma
aszalt paradicsom
szalámi
szardellafilé
dió
bazsalikom

frissen őrölt bors
fél citrom leve

A ricotta mennyiséget 3 felé osztom. Az elsőbe beledolgozom a vékonyra vágott szalámi és aszalt paradicsom csíkokat az aprított bazsalikommal, sózom, borsozom. A másodikba a szardellafiléket, kevés citromlét, aprított diót valamint frissen őrölt borsot; a harmadikba pedig az apróra vágott rozmaringot és a reszelt fokhagymát.

Ricottával töltött aszalt szilva sonkába tekerve

Hozzávalók:
20 dkg magozott aszalt szilva
4-5 dl vörösbor (nem a minőségre kell menni ez esetben)
20 dkg ricotta
1 cs. Jamon Serrano

frissen őrölt bors

Az eredeti Dolce recept szerint a szilvákat fecskendővel kellene megtölteni a ricottával, én a tortadíszítéshez használtos zsákot alkalmaztam, míg varrás mentén fel nem adta küzdelmet….Így a szilva és ricotta mennyiség egy része átvándorolt a rétestésztába, de erről lejjebb bővebben.
Az aszalt szilvát felöntöm vörösborral és az edényt félig lefedve rotyogtatom 20 percig. Aztán a bort leöntöm róla és örülök a puha, szaftos aszalt szilváimnak. A ricottát én sózom, borsozom, hogy kicsit karakteresebb legyen, aztán beletöltöm a szilvába, majd körbetekerem fél szelet Jamón Serranoval, vagy prosciutto crudoval. A tetejére apróra vágott rukkolát és borsot szórok, valamint meglöttyintem olivaolajjal és minimális balzsamecettel, hogy a tunkolás szerelmeseinek kedvezzek.

Borjúmájas pite

Hozzávalók:
Tészta
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tk só
1 ek tej
1 tojás
Töltelék
20 dkg borjúmáj
1 fehér hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek mazsola
2 dl + 2 ek calvados
2 ek víz
3 dl tejszín
2 + 1 tojás
2 körte
bazsalikom
1/2 tk szerecsendió

frissen őrölt bors

A tészta hozzávalóit összedolgozom a robot dagasztófejével, majd folpackba csomagova a hűtőben pihentetem 1 órát. A májat nyakon öntöm a calvadossal és pihentetem fél órát. A mazsolát pohárba teszem meglocsolom calvadossal és a 2 ek vízzel és mikróban felforralom. Ezután a hagymával, a fokhagymával a májat leturmixolom. Hozzáöntöm a tejszínt, illetve a mazsit a calvadossal, az egyik körtét, a tojásokat és a fűszereket és ezekkel is összeforgatom.
A tésztát Lila Füge útmutatásai alapján nagyjából 6 mm-esre nyújtom, piteformába simítom, 10 percre hűtőbe teszem, megkenem a felvert tojással, majd megszurkálom és 200 fokon 10 percig elősütöm. A másik körtét felszelem és a szeleteket a tésztára rakom, majd ráöntöm a májas masszát és 30 perc alatt készre sütöm. Kicsi pihenés után, könnyen szeletelhető.

Aszalt szilva májas, bacon szalonnás köntösben

Hozzávalók:
10 dkg aszalt szilva
15 dkg borjúmáj
bacon

A baconbe tekert aszalt szilva receptem továbbfejlesztett változata. A szilvákat a fent említett módon felfőzöm a vörösborral, majd körbetekerem a májcsíkokkal és a baconnel. Sütőben pirosodásog sütöm.

Rétesek:

Aszalt szilvás-ricottás-sonkával

Hozzávalók:
aszalt szilva
ricotta
sonka
tejföl
2 db Tante Fanny teljeskiőrlésű réteslap (6 van egy dobozban)

A korábban említett ricottával töltött aszalt szilva szerencsétlenül járt maradékát használtam fel ilyenformán. A két réteslapot kiterítem, megkenem olvasztot vajjal, rádobálom a ricottát, a csíkokra szelt aszalt szilvát és sonkát, megszórom tejföl-pöttyökkel és feltekerem. A tetejét megkenem olvasztott vajjal és 180 fokon pirosodásig sütöm.

Körtés-kecskesajtos

Hozzávalók:
2 körte
kecskesajt
tejföl
apróra vágott rozmaring
2 db Tante Fanny teljeskiőrlésű réteslap (6 van egy dobozban)

A két réteslapot kiterítem, megkenem olvasztot vajjal, rádobálom a körte és kecskesajt szeleteket, megszórom rozmaringgal és tejfölpöttyökkel, aztán feltekerem. A tetejét megkenem olvasztott vajjal és 180 fokon pirosodásig sütöm.

Brokkolis vagdaltas, aszalt paradicsommal

Hozzávalók:
2 db Tante Fanny teljeskiőrlésű réteslap (6 van egy dobozban)
brokkolis vagdalt
aszalt paradicsom

Ez a rétes a maradékok felhasználásával jött létre és a sors fintora, ez fogyott a legjobban. A korábban bemutatott brokkolis vagdaltból maradt egy kevés, meg aszalt paradicsom is, meg ugye 2 réteslap, gondoltam elhasználom őket.
A réteslapot megkenem olvasztott vajjal, rámorzsolom a vagdaltat, rászórom az aszalt paradicsom csíkokat, feltekerem. A tetejét megkenem olvasztott vajjal és 180 fokon pirosodásig sütöm.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007