Karácsonyi ujjgyakorlat 9: Narancszselés szaloncukor
Az idei év sem telhet el (zselés)szaloncukorkészítés nélkül. Ez már a harmadik évad:-) Az első a málnazselés szaloncukor volt, aztán tavaly gránátalmazselés született narancshéjdarabokkal, idén pedig narancszselés készült.
A zselés szaloncukrokhoz gyerekkorom óta összcsaládilag vonzódunk. Mára a személyes kedvencem a vajkaramellás, de a zselés azóta is topon van Apukámnál. Neki készült ez a narancszselés.
Tapasztalatok: fogok csinálni egy adagot kandírozott narancshéjjal is, hogy ne csak a zselé legyen benne. Egyébként méltó vetélytársa a málnazselésnek, amit eddig überelhetetlennek gondoltam.
Hozzávalók:
2,5 dl facsart narancslé
1 ek méz
1 ek balzsamecet (vagy citromlé)
4 zselatinlap
étcsoki a bevonáshoz
A narancslét a mézzel 20 forralom, hogy sűrűsödjön. Ahogy felforrt, vegyük kicsit lejjebb a lángot. Valahol a gyöngyözés és a forralás között legyen félúton. A sziruphoz keverem a balzsamecetet. Mehet bele citromlé is, de a balzsamecettel gazdagabb az íze. Hozzáadom az előzőleg hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zselatinlapokat. Ezek pikkpakk feloldódnak.
Most egy olyan edénybe öntöttem, amiben 1 cm magasan állt a szirup. Irány a hűtő. Ha sietünk, a fagyasztó. Ha megkötött, felkockázom és csokival bevonom.
Lehet a korábban alkalmazott módszerrel is:
amikor már félig megkötött a szirup, nyomópisztolyba töltöm és azzal rudakat nyomok belőle. Ezeket lehűtöm és úgy szeletelem, ill. vonom be.
A különbség mindössze annyi, hogy az első módszerrel kockák lesznek, míg a másodikkal a teteje a szaloncukor hasonlóan íves.
Az e havi Blikk Nők Konyhában egyszerű, gyerekekkel készíthető szaloncukrokat mutatok be.:-)