Keresés a blogon

Krémcsokitorta, a körtés-meggy fagyi és a meggy öntet

Jun 19th, 2009 by Ízbolygó | 0

A krémcsokitorta nagy-nagy kedvenc. Egyrészt látványos, másrészt isteni finom, harmadrészt irtó gyorsan elkészül. Azonban a legfinomabb akkor (már rájöttem), ha valamilyen savanykás gyümölccsel kombinálom. Mivel szezonja van, a meggyre esett a választásom. Már magába a “tésztába”, ami igazából inkább krém állagú, is került a piros gyümölcsből ill. a levéből. De a nagy élményt a meggy öntet és a fagyi kettőse ill. a tortával együtt hármasa nyújtotta! A jéghideg, a forró és a hideg… Édes és savanykás… Remek volt.

Hozzávalók:
2 tojás
5 dkg cukor
15 dkg tejföl
3 dkg darált mandula
fél dl meggylé
8 dkg vaj
15 dkg Lindt 70%os étcsoki
csipet só

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a darált mandulát, a tejfölt, a meggylevet és a csipet sót. A csokit a vajjal felolvasztom. A fehérjét csipet sóval habbá verem. A fehérjehabot összekeverem a sárgája-masszával, majd a végén elegyítem az olvadt csokival is. Egy kis (nagyjából 20 cm átmérőjű) tortaformát kivajazok és kakaóporral megszórok. Ebbe öntöm a masszát. A tortaformát alufóliával körbeveszem és egy tepsibe teszem, amibe forró vizet öntök nagyjából 1-2 cm magasan. 150 fokra előmelegített sütőben 14 percig párolom (ekkor még remegős!), majd hűtőben 1-2 óra alatt kihűtöm.

Meggy-mártás:
meggy
méz

A meggyet a mézzel addig forralom, míg a leve besűrűsödik.

Egy szelet torta nyakon öntve a mázzal ill. mellé egy gombóc Fahéjas körte-meggy sorbet gyömbérrel. A forró öntet a jéghideg fagyi és a hideg torta remekül harmonizálnak egymással.

Korábban is krémcsokitorta:
Narancsosan, kandírozott kumquattal,
Prototípus, csak csokis

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007