Keresés a blogon

Narancsos krémcsokitorta kandírozott kumquattal

Feb 2nd, 2009 by Ízbolygó | 0

Egy hete vendégeket vártam és a menü összeállítása közben elakadtam a desszertnél. Az egyértelmű volt, hogy az összetevők között a csokinak szerepelnie kell. Mert imádják. Meg mi is. Közös csokiimádatunk képes kicsúcsosodni úgy, hogy a vacsora és a borsor végén fél lábbal már az ajtón kívül, de letolunk egy kevés isteni csokit. Valami jobb fajtát. Ez a 70% feletti kakaótartalmút jelenti. Csoki jöhet bármilyen mennyiségben. A habos, csokis nassok külön előnyt élveznek táblás társaik előtt. És amióta kiderült, micsoda egészséges csokit enni :-)), hiszen kutatások sokasága igazolja, hogy még viszonylag nagyobb mennyiségű csokoládé fogyasztása sem okoz például pattanásokat, fej- vagy gyomorfájást, kivéve ha nem vittük túlzásba a csokievést. Azonban tele van vitaminokkal és ráadásul antioxidáns hatása is van, ami megvéd a szív-és érrendszeri problémáktól. Szóval amióta ez kiderült, még lelkiismeretfurdalásom sincs.

Krémcsokitorta készült már itt, most azonban tekertem egyet rajta, mivel kumquattal hozott össze a jósorsom!

A kumquat* itthon ritkaságszámba megy, most azonban mégis egy élelmiszerlánc kis boltjában kellette magát helyes tálcákon. Rögtön elhappoltam kettőt, merthogy isteni párja lett a tortának ill. a tortában lévő narancshéjnak.
(*Kumquat: eredetileg Kínából származik. A gyümölcsök rendszerint 2-4 cm átmérőjűek, tojásdadok vagy kerekdedek. Héjuk sötét sárga, vagy narancssárga, a gyümölcshúsról nem leválasztható, de erre nincs is szükség. A kumquatot héjastul fogyasztják. Az édeskés, citrus aromájú héj és a savanykás, lédús gyümölcshús együtt fogyasztva ad kellemesen frissítő ízt. Magas c-vitamin tartalmának köszönhetően seegít megőrizni a szervezet védekezőképességét.)

Hozzávalók:
2 tojás
5 dkg cukor
15 dkg tejföl
2 dkg kakaópor
8 dkg vaj
15 dkg Lindt 70%os étcsoki
csipet só
1 narancs lereszelt héja

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a kakaóport, a tejfölt, a narancshéjat és a csipet sót. A csokit a vajjal felolvasztom. A fehérjét csipet sóval habbá verem. A fehérjehabot összekeverem a kakaós sárgája-masszával, majd a végén elegyítem az olvadt csokival is. Egy kis (nagyjából 20 cm átmérőjű) tortaformát kivajazok és kakaóporral megszórok. Ebbe öntöm a masszát. A tortaformát alufóliával körbeveszem és egy tepsibe teszem, amibe forró vizet öntök nagyjából 1-2 cm magasan. 140 fokra előmelegített sütőben 12-14 percig párolom (ekkor még remegős!), majd hűtőben 1-2 óra alatt kihűtöm.

Míg hűl elkészítem a kumquatot.
A gyümölcsöket megmosom, felszeletelem és a magját kiszedem. 2 rész cukrot 1 rész vizet felmelegítek, hogy elolvadjon a cukor, majd beleteszem a kumquatot, egy rúd fahéjat, szerecsendiót, ha van csillagánizst és közepes lángon fél órát főzögetem. Üvegbe töltve hűtőben hónapokig elvan. Nálunk, bélgépéknél a két tálcás mennyiség nem érte meg a másnapot…:-)))

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007