Torta tejespite módra
A tejespite igazi nyári kedvenc. Tavaly nyáron szinte folyamatosan készítettem, hol balzsamecetes eperrel, hol cseresznyével-meggyel, hol csak meggyel. Hűtőhidegen szeretjük a legjobban. Hétvégén nagy volt a jövés-menés, de az megkockáztathatatlan, hogy ne legyen süti. Pötty miatt. Egész héten édességektől mentesen élünk (csoki, cukorka, rudi és tsai egyébként sem játszanak), így hát ez jól bevált szokássá vált, hogy szombaton és vasárnap is készül nasi. A gyors megoldások közül az egyik express a tejespite, azonban mostanában sokat gondolkoztam azon, hogy mi hiányzik belőle nekem. Remek az egész úgy, ahogy van. Mint egy megsült vaníliapuding. Feltéve, ha időben ugrasztom ki a sütőből. De ahogy kanalazom, mindig hiányzott még mellőle valami íz… Arra jutottam, egy kis keksz nem rontana rajta, adná hozzá azt a hiányolt kis ízt! Nem volt itthon a már sokszor alkalmazott Hobbits, volt viszont remek Manner babapiskótám, abból is a teljes kiőrlésű. Ezt vetettem be, jelentem, sikerrel. Innentől kezdve “tortaként” készítem.
Hozzávalók:
Talapzat
10 dkg Manner teljes kiőrlésű babapiskóta
4 dkg vaj
Krém
3 tojás
8 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
15 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
csipet só
1 marék eper negyedekbe vágva
2 marék áfonya (mirelit)
A tojásokat robotgéppel habosra keverem a cukorral és a csipet sóval. Hozzáadom a lisztet, a tejszínt és a tejet, valamint a vaníliarúd kikapart magjait is, ezekkel is összekeverem. Figyelem! A végén a hozzáadott folyadéktól fröcsöghet. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A vajat felolvasztom. A babapiskótát turmixban összetöröm, majd a vajjal összekeverem. A kapcsos tortaformám aljába sütőpapírt szabok, majd erre rányomkodmom a vajas-kekszdarát és 10 percig elősütöm. Ezt követően beleöntöm a masszát, beledobálom a gyümölcsöket és nagyjából 30 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a közepe még kicsit remeg. Kihűtve (pogácsa)szaggatóval/kiszúróformákkal trendi formákat is készíthetünk belőle. Ez azért jó, mert egyrészt nagyon jól néznek ki, másrészt a leeső darabokat jól esik csak úgy bekapkodni:-)))