Gombakrémleves erdei gombával – is:-)
Ebben semmi különleges nincsen, de isteni finom lett és a fehérbableveshez hasonlóan itt is nagyon jól bevált a saját anyaga, mint levesbetét.
Hozzávalók:
1 kg gomba
1 cs szárított erdei gomba
2,5 dl tejszín
2 póréhagyma
1 hagyma
friss kakukkfű
friss petrezselyem
A szárított gombát leforrázom és állni hagyom fél órát. A hagymát és az egyik pórét finomra vágom és kevés olívaolajon megpárolom. Közben a gombát megtiszítom és feldarabolom. Kb. 3 maréknyi mennyiséget elkülönítek. Amikor a hagyma üveges hozzáadom a gombát (az elkülönített mennyiséget nem!), sózom és megpárolom. Felöntöm a szárított gomba levével és kevés vízzel, hozzáadom a szárított gombát és a tejszínt is, ízesítem kakukkfűvel (én egészben beletettem, így a végén könnyebben ki tudtam vadászni belőle) és nagyjából 20 percet főztem. Botmixerrel pürésítem. A maradék pórét felszeletelem és a 3 maréknyi gombával vajon megpárolom és megszórom frissen vágott petrezselyemmel és a levesbe keverem.