Keresés a blogon

Crème brûlée ismét, most zöld teával

Jan 8th, 2009 by Ízbolygó | 0

A sok libamájas poszt közé azért beékelek egy kevésbé fajsúlyosat. Crème brûlée, imádjuk… Készült már itt kókuszosan málnavelővel, libamájjal és simán is. Könnyen el- és jól előkészíthető desszert. Most, hogy tél van és teát iszom teával (még a habos kávémat is gyakran lecserélem erre!) jóideje kattogok azon, miket lehetne “teásítani”. Régóta szemezgetek pl. Lila Füge Matcha teás és Piszke gyümölcs teás kekszével is, de most másra esett a választásom…. Kipróbáltam működik-e a hőn szeretett crème brûlée-vel is? Jelenten igen, nagyon is!

Hozzávalók:
40 g friss gyömbér
80 g cukor
4 dl habtejszín
5 filter zöld tea
2 tojás
2 tojás sárgája
30 dkg crème fraîche

A gyömbért megpucolom és vékony szeletekre vágom. 40 g cukorral és a tejszínnel felfőzöm, majd a lángról félrehúzom és a filtereket 6 percig áztatom benne. A filtereket és a gyömbért kiszedem/leszűröm. A tojásokat, a 2 tojás sárgáját és a crème fraîche-t összekeverem robotgéppel, majd az ízesített tejszínt is hozzákeverem. 6 szufléformába adagolom a tojásos folyadékot, majd a formákat egy tepsibe ültetem és annyi forró vizet öntök a tepsibe, hogy a formák 3/4-ig érjen a víz. Sütőbe tolom és 125 fokon 50 percig párolom. Előbb szobahőmérsékletre hűtöm, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetem. Tálalás előtt 5 ek cukrot 2 ek vízzel karamellizálok, majd a hideg crème brûlée-re merem, 1 perc alatt megszilárdul. És nem ég meg, mint a pisztollyal. A maradék karamellből karamelldíszeket készítettem. (alufóliára firkáltam vele)

Az állaga amúgy nekem kicsit sűrű volt (a képen is látszik, hogy nem olyan krémes), én lágyabban, folyósabban szeretem, de azért így is elfogyott:-))) Gyakorlatilag rögtön.:-) Pöttyöm ismét egy felnőtt adagot puszilt be és követelte a következőt, amit persze nem kapott és ezen rém nagyon felháborodott!:-))

essen&trinken 2008/12

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007