Fűszeres kekszek
Még a múlt héten felkérést kaptam egy kedves barátnőmtől, hogy gyártsak neki málnazselés szaloncukrot. De hát nekem még a múlt héten abszolúúúúút nem volt karácsonyi hangulatom! Aztán a hétvégi hóesés, Pöttyömmel a levélírás a Mikulásnak észrevétlenül csempészte be a karácsonyi hangulatot a lelkembe. Ma pedig vettem karácsonyi illatú teát, amiből egy nagy bögrényi itt gőzölög mellettem ill. elkészítettem ezeket a kekszeket. Meg egy kis fahéjas-diós fonott kalácsot is. Az aszalt-meggyes kakaós csigák mellé….:-)))) Hétvégén meggyullad az első gyertya az adventi koszorún és megkezdődik a készülődés. A karácsony idén talán kicsit kevésbé “készülős” lesz, mint tavaly, de azért remélem, nem okozok csalódást a családtagoknak, a barátoknak… A kekszgyártás amúgy manapság az egyik kedvelt műveletem, hiszen kevés melóval szuper végeredményt kapunk!:-) Itt egy karácsonyi illatú.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
30 dkg liszt
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
kevés őrölt szegfűszeg
pici őrölt bors
1 marék mazsola
A vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a fűszereket, valamint a mazsolát. A tésztát összeállítjuk, majd megpróbálok rudat formálni belőle és folpackba csomagolva beteszem a fagyasztóba 10 percre. Aztán nagyjából kisujjnyi vastagságúra vágom és sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket és 180 fokon aranysárgára sütöm.