Keresés a blogon

Medvehagymás perec és a 2007-es rozék

Apr 2nd, 2008 by Ízbolygó | 0

A múltkor Fűszeres Eszter perece lenyomatot hagyott az agyamban, gondoltam, majd elkészítem. Aztán péntek este csendes magányomban receptújságokat lapozgatva rámkacsintott egy perec. Durva sóval megszórva. Összefutott a nyál a számban. Hmm, ezt meg kell csinálnom! Tovább variálva a receptet medvehagymás vajat tettem bele. A hétvégén megkóstoltunk jópár rozét és ott a perec nagyon bevált, mint borkorcsolya. És ha már a kóstoló is szóba került.
Még további kóstolások várhatóak, de már van biztos befutónk:
Konyári Rosé 2007 Balatonlelle (cabernet, merlot)
Sebestyén 2007 Szekszárd (kékfrankos, kadarka, cabernet franc)
Tüske Pince Rosé 2007 Szekszárd (könnyedebb, mint az első kettő, inkább meleg nyári napokra ajánlom)

Nagy várakozással tekintek a Sauska roséjára, ami villányi és nemcsak a bor, hanem maga a pince is nagyon friss! Sauska Krisztián nevét befektetőként jegyzik, elsősorban Árvay János társaként vált ismertté, viszont már korábban kiszemelte magának Villányt is. A döntő lépés, a villányi pincészet megalapítása pár évvel ezelőtt aztán ténylegesen is megtörtént, tavaly nyáron pedig már az elkészült pincészet hivatalos átadását is letudták, melyet jelenlétével Gráf József is megtisztelt.

Jelenleg mintegy 40 hektárnyi területtel rendelkeznek Villány és Siklós legjobb dűlőiben, de néhány év múlva már 90 hektárról fognak szüretelni. Első boruk egy merlot-cabernet sauvignon-syrah rozé már piacra is került. Az évjáratnak és a fajtáknak köszönhetően egy testesebb, mélyebb színű, de kiválóan elkészített bort ismerhetnek meg a fogyasztók. És hogy milyen? Megírom…

De mi is az a rozé? Hogyan készül? Itt bővebben olvashatsz róla!

És most a perecről:

Hozzávalók:
45 dkg liszt
1 dl tej
2 dl víz
1,5 dkg élesztő
5 dkg medvehagymás vaj
olvasztva
1 k só
A tetejére:
1 tojás
2 ek tej
olaj
durva só

A lisztet a sóval összekeverem. A tejet és a vizet is, ebbe morzsolom az élesztőt. A folyékony (tej+víz+élesztő) dolgokat a szilárdhoz(liszt+só) adom, amjd beledolgozom az olvasztott vajat is. Alaposan megdagasztom. A tészta homogén, rugalmas állagú lesz. Lefedem és jó egy órát kelesztem meleg helyen. A kész tésztát 16 részre osztom, mindegyikből hengert sodrok, amely a két végén elkeskenyedik, majd perec alakúra hajtom. Vizet forralok. Mire a művelettel végzek, a víz is felforr és az első perecek már meg is pihentek. Így őket mártom először a lobogó vízbe, majd lecsöpögtetem és olajjal kikent sütőlapra helyezem. A tetejét megkenem a tojásoos tejjel és megszórom a durva sóval. 200 fokon 25 percig sütöm.

Fakanál 2006/6

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007