Varázsszó: farsumagru
(borjú medvehagyma-rukkola pestoval, aszalt paradicsommal és parmezánnal töltve)
A múlt szerdán Ausztriában jártam és megláttam a hűtőpultban egy “Kalbsrollbraten”t. Olyan szép darab hús volt, meg bio is, hogy gondoltam, Pötty szombati szülinapi ünnepségére ebből (is) kellene készítenem valamit. Aztán csütörtökön tele voltunk programmal, estére már teljesen KO voltam, de azért körülnéztem a neten, mit is szoktak sütni ebből. Sok jót nem találtam…. Aztán pénteken telefonos segítséget kértem egyik kedves gasztroblogger kollégától. Ő ajánlotta figyelmembe a FARSUMAGRUT, ami egy szicíliai étel, gyakorlatilag egy töltött borjúhús. Minden háznál máshogy készítik az otthon fellelhető zöldségek és a házaiak szája íze szerint. Gondoltam egy bátrat és a medvehagyma-rukkola pestot vetettem be, aszalt paradicsommal és parmezánnal, sok fokhagymával és mindezt megkoronázandó a 80 fokos AH(=alacsony hőfokon) eljárással. Szerintem magasan vitte a prímet a többi étel között:-)
Hozzávalók:
1,5 kg Kalbsrollbraten (borjúszegy)
medvehagyma-rukkola pesto
4 gerezd fokhagyma vékony tüskékre vágva
aszalt paradicsom
parmezán
2 dl bor
só
frissen őrölt bors
A húst lehártyázom, szétnyitom és kicsit megklopfolom, hogy a rostok meglazuljanak. A cél nem a rostok roncsolása, supán, hogy könnyebben kezelhető legyen a hús. A húsba késsel kis nyílásokat/tasakokat vágok és ebbe tűzdelem bele a fokhagymatüskéket. Ezt követően sózom és frissen őrölt borssal megszórom, majd bekenem a pestoval, elosztom rajta a csíkokra szelt aszalt paradicsomot és a parmezánt. A húst feltekerem és megkötözöm. Kívüről is fűszerezem a sóval és a borssal. Egy serpenyőt felforrósítok és ebben körbepirítom a húst, majd átteszem egy tepsibe, öntök alá bort és 80 fokon 3 órán át párolom. A végeredmény hihetetlen puha, omlós, pikáns hús.