Keresés a blogon

Zabkása aszalt gyümölcsökkel, naranccsal és pomeloval

Feb 29th, 2008 by Ízbolygó | 0

A héten végre találkoztunk L barátnőmmel, aki hamarosan belép a klubba, anyuka lesz! Pomeloval kínált minket, amit bár ismertem, mégsem vitt rá sohasem a lélek, hogy megvegyem, mert -gondoltam- biztosan savanyú és kesernyés, mint a grapefruit, amire egyébként nagyon hasonlít. Igaz nagyobb kiadásban:-)

A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. A termések színe zöldes sárga, méretük nem ritkán eléri az akár 40 cm-es átmérőt és a 6-8 kg tömeget is. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak. Legfontosabb fajtái a hirado (:-)), double chandler, mato, tahitian és a thong dee. A pomelo héja segíti leginkább vásárlásunkat. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mert ezek a legédesebbek. Miután héja igen vastag és könnyen lefejthető, így az a gyümölcs állagáról nem sokat árul el. Kifejezetten magas kalcium és a kálium tartalma és természetesen a citrusoknál megszokott módon C-vitamin tartalma is jelentékeny. Kálium tartalmának köszönhetően jó vérnyomás szabályzó, illetve immunrendszer erősítő.

Az immunerősítő hatása és a C vitamin tartalma most kifejezetten jól jön, mert bekaptunk egy náthát. A szokásos zabkásánkat dobtam fel vele és a frissen facsart narancs rostos levével.

Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
3 ek szeletelt mandula
fél marék mazsola
fél marék aszalt vörösáfonya
1 kisebb alma
1 bögre tej
2 dl frissen facsart narancs rostos leve
csipetnyi fahéj
pomelo filézve

Egy serpenyőt 1 perc alatt lángon előmelegítek, majd beleszórom a mandulát és egy percig pirítom, majd hozzáadom a zabpelyhet és együtt pirítom őket, míg illatozni nem kezdenek (1-2 perc). Majd hozzáöntöm a tejet, majd takarékra állítom a lángot. Belekeverem a fahéjat, az almát, a mazsolát, az áfonyát és párolom 5 percig, amíg a tejet nagyjából fel nem szívja. Ekkor hozzáadom a narancs levét, de azzal már csak egy pecig tartom a lángon, utána félrehúzom, hogy azt is felszívja. Filézett pomeloval tálalom.

A pomeloról az okosság innen származik.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007