Vaníliás sablé diamant
A korábban készített sablé viennois testvére. Akik mindkettőt kóstolták két táborra szakadtak, egyesek a diamantra, mások a viennoisra szavaznak. Szerintem a viennois légiesebb, könnyedebb. A diamant pedig klasszabb tea mellé.
A sablé egyébként egy francia szó, jelentése homokos, omlós. Egyébként egyik elkészítése sem bonyolult, úgyhogy a név ne riasszon el senkit attól, hogy kipróbálja!
Hozzávalók:
22,5 dkg vaj (szobahőmérsékletű legyen!)
6 dkg porcukor
2 vaníliarúd
negyed mk só
32 dkg liszt (én fele-fele arányban BL55 és teljes kiőrlésűt használtam)
A vajat habosra keverem, majd hozzáadom a porcukrot, a sütőport, a sót és tovább keverem. A végén beleszitálom a lisztet. A sütőt 180 fokra melegítem. A masszát 3 részre osztom, mindegyikből 3-4 cm átmerőjű rudakat formázok, majd éles késsel 1,5-2 cm-es darabokat vágok le. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetem őket (kicsi puffadnak/nőnek a sütés alatt, úgyhogy ne túl szorosan!), majd 22 perc alatt aranysárgára sütöm őket. Ha megsültek, rácsra teszem, hogy kihűljenek.
Forrás: Szakácsok könyve, Pierre Hermé