Keresés a blogon

Léllapó és nagycsaládi eszem-iszom

Dec 12th, 2007 by Ízbolygó | 0

“A kötelék, mely igaz családot összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm.”
Richard Bach

Minden évben két alkalommal (általában júniusban és december első hétvégéje magasságában) összegyűjtjük a családot anyai oldalról, hogy beszélgessünk, együnk-igyunk és örüljünk annak, hogy együtt lehetünk. Jelenleg 15 felnőtt és 3 gyermek adja az összlétszámot. Az élet nagy ajándékának tartom, hogy van helyünk a megrendezésre, hogy le tudunk ülni egyszerre ennyien. Idén Anyu szülei, akik már háromszoros Dédimami és Dédipapi, is velünk tartottak. Sőt! A Mikulás is eltalált hozzánk!


Apukám, mint sármos Miki

A legkisebbek sok-sok ajándékkal lettek gazdagabbak, mi pedig gyönyörű pillanatokkal. Kicsit engedtük, hogy belőlünk is előbújjon a kisgyermek, csodáltuk a Mikulást, közben (felnőtt fejünk) rettegett a lebukástól, ami -persze- nem történt meg:-))

Ez alkalommal a menü a következő fogásokból állt:

Zöldségleves tárkonnyal és citrommal
*
Sertéskaraj Sztroganoff módra
“Csirketorta”
rizi-bizi/petrezselymes vajas burgonya
Szarvaspörkölt nokedlivel
(PöttyApa külön bejegyzést szerkeszt hozzá)
*
Philadelphia torta
Madártej
Feketeerdő torta
Nagynéném mézes krémese
Másik nagynéném keksztekercse

A hiányzó receptek:

Sertéskaraj Stroganoff módra

Eredetileg bélszínből szoktam készíteni, azonban most kipróbáltam sertésből is. Az étel többek szerint a Stroganov családhoz kötődik, mindenesetre legelőször Elena Molokhovets 1861-ben tesze említést róla. Ebben még nem szerepel a gomba és hagyma. Az 1938-as Larousse Gastronomiqe-ban azonban már igen, sőt, a paradicsomszósz is bekerül a hozzávalók közé.

Hozzávalók (6 személyre):
70 dkg sertéskaraj
40 dkg gomba
2 fej hagyma
20 dkg savanyú uborka
1 nagyobb doboz sűrített paradicsom
babérlevél

frissen őrölt bors
1 kis üveg kapribogyó
3 ek. tejföl
1 ek. dijoni mustár
1 citrom leve

A karajt előbb szeletekre, majd csíkokra vágom, a végeredmény kb. 2-4 cm csíkok legyenek. A hagymát apróra kockázom, a bacon kisült zsírján üvegesre párolom, majd rádobom a húscsíkokat. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom és kifehérítem. Szórok rá 2 ek. lisztet, aztán hozzáadom a felaprított gombát, a babérlevelet, a kapribogyót, a savanyú uborkát (apróra vágva), a sűrített paradicsomot és a tejfölt. Lefedem és 15-20 percet főzöm. A végén keverem hozzá a mustárt és a citrom levét, valamint ha kell még, igazítok az ízeken.

Philadelphia torta

Hozzávalók:
2×20 dkg babapiskóta
2×10 dkg vaj
1 doboz Philadelphia sajtkrém
2,5 dl tejszín
víz
2 tasak vaníliás cukor
4 levél lapzselatin
1 lime leve
3 ek barna nádcukor

A babapiskótát ledarálom, a vajat felolvasztom, majd 20 dkg babapiskóta+10 dkg vaj elegyét belenyomkodom a tortaforma aljába és 10 perc alatt 180 fokon megsütöm. Közben a lapzselatint hideg vízbe áztatom és a sajtkrémet robotgéppel kikeverem a barna és a vaníliás cukorral és a lime levével. A lapzselatint kinyomkodom és fél dl vízben a tűzhelyen feloldom, majd a sajtkrémhez keverem. A tejszínből kemény habot verek és a sajtkrémes masszához adom. A krémet a tortaformába simítom, majd a maradék babapiskótát a maradék vajjal összekeverem és a tetejére kenem. Jól kihűtöm és már kész is.

Madártej

Hozzávalók egy nagyobb mennyiséghez:
3 l tej
10 tojás
2 vaníliarúd
8 ek barna cukor
15 dkg mazsola
jófajta rum

A tejet a felhasított vaníliarudakkal felforralom, erre a legalkalmasabb egy duplafalú edény, vagy 2 lábas egymásba téve, a nagyobban legyen víz is. A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből csipet sóval kemény habot verek, majd amikor már majdnem kemény, hozzáadok 3 kanál cukrot, így fényes, kemény habot kapok. A habból egy evőkanállal galuskákat szaggatok és a forró tejben megfőzöm őket, oldalanként 2 percet kapnak. A végén a megfőtt galuskák alól a lecsorgott tejet visszaöntöm. A tojások sárgáját 5 kanál cukorral habosra verem, majd a forró tejet merőkanalanként hozzáadom (folyamatos keverés közben, nehogy a tojás kicsapódjon). Ezt követően alacsony lángon besűrítem. A mazsolát egy bögrébe teszem, felöntöm annyi rummal, hogy majdnem elfedje és mikróban felforralom, majd a madártejhez adom. Kihűtöm és a “madarakkal” a tetején tálalom.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007