Zöldséges tortino
Már megint gombhoz vettem a kabátot. Abból indultam ki, hogy a veremben találtam cukkinit, és padlizsánt. Az élet, a nagy rendező, meg úgy hozta, hogy a Szakácsok könyvében rossz helyre lapoztam és… megláttam ezt a tortinot. Így a zöldségek sorsa elrendeltetett. Lett belőle tortino, ami egyébként egy pikáns, olasz piteféle. Ez a változat köretként, de akár főételként is beválik, feltéve, ha készítünk hozzá valami könnyű húsfélét vagy salátát.
Hozzávalók:
2 saláta cukkini
2 kisebb padlizsán
1 nagy fej hagyma
5 tojás
4 ek balzsamecet
2,5 dl tejszín
10 dkg parmezán
A hagymát apróra vágtam és kevés olivaolajon 15 perc alatt aranybarnára sütöttem, majd rádobáltam a kockára vágott padlizsánt és ezt is pirítottam pár percig. Végül hozzáadtam a karikára vágott cukkinit is és addig pirítom, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Sózom, frissen őrölt borssal megszórom és kicsit hűtöm a keveréket. A tojásokat felverem, beleteszek 2 ek olivaolajat, 4 ek balzsamecetet, 2,5 dl tejszínt és a reszelt sajt 2/3-át, majd jól összekeverem és végül összeöntöm a zölséges keverékkel. Ha kell még állítok az ízeken. Egy tűzálló formát vajjal vagy olivaolajjal vékonyan kikenek és beleöntöm a tojásos masszát. A maradék sajtot rászórom. Alufóliával lefedve 160 fokos sütőben 35 percig sütöm, majd a fóliát levéve még 15-20 percig, amíg meg nem szilárdul. Az utolsó 5 percben grill fokozaton pirítottam rá a sajtot.
Petrezselymes-citromos csirkemellel tálaltam és jól kiegészítették egymást.
Akár napokkal a tálalás előtt elkészíthető, akkor viszont fedjük le fóliával a sütőedényt és hideg sütőben kezdjük a melegítést, így biztosak lehetünk benne, hogy a tál is kibírja a hőfokingadozást. Az utolsó fázis, a grillezés mindenképpen tálalás előtt történjen.
Nagyjából a Szakácsok könyve alapján dolgoztam.