Zöld spárga Gribiche-mártással
A zöldségesnél a kezembe akadt egy csomag gyönyörű, roppanós zöld spárga. Aztán a kezemből a kosaramba, majd haza vándorolt velem. Csak itthon kezdtem tanakodni magamban, hogy vagy kellett volna vennem még egy csomagnyit, vagy ezt sem kellett volna hazahoznom oly kevés! EJ mamájától kaptam nemrég egy spárgás könyvet, azt lapozgattam bánatomban, amikor belefutottam ebbe a receptbe. Rögtön felvillanyozódtam, mivel a lazaccal és a tartalmas mártással kiegészülve már igenis laktató étel válik a spárgából! A maradék mártást és lazacot cukorborsóval (figyelem! nem zöldborsóval!) ettük meg, azzal is nagyon finom volt! A Gribiche-mártást más halételekhez is klassz. Érdemes próbálkozni vele! Fogyókúrázóknak ha nem is tiszta szívvel, de böjtölőknek feltétlenül kipróbálásra javaslom!
Hozzávalók:
2 cs. zöld spárga
24 dkg füstölt lazac
Gribiche-mártáshoz:
2 db keményre főzött tojás
1 tk dijoni mustár
1 dl olivaolaj
1 ek fehér borecet
1 ek csemege uborka apróra vágva
1 ek kapribogyó apróra vágva
1 ek petrezselyemzöld finomra vágva
só
bors
1 tk szárított tárkony
A spárgát megpucolom, megfőzöm a spárga mennyiségének megfelelő kétszeres mennyiségű sós, picit cukros vízben. Amíg a víz felforr ill. a spárga fő, elkészítem a mártást. A tojásokat megfőzöm, majd a sárgáját kibújtatom a fehérjekabátból és turmixedénybe dobom. Hozzáadom az olajat, a mustárt, sót, frissen őrölt borsot, majd a botmixerrel kb fél perc alatt sűrű mártást készítek belőle. Beledobálom az uborkát, kapribogyót, petrezselymet, tárkonyt ill. az ecetet is belekeverem. Végül hozzáadom a metéltre vágott tojásfehérjét is. A lazacra fektetem a spárgát, majd ráterítek még egy szelet lazacot és meglocsolom a szósszal.