Vöröslencse krémleves wokzöldséggel (egy leves és egy tea recept)
Ismét egy kissé ázsiai beütésű étel. Ebben a ködös-nyálkás tavaszvárásban még mindig jól esik bekuckózni és egy forró krémlevessel felmelegíteni magunkat és megtölteni korgó gyomrunkat. Csupa melengető zöldség kerül bele. A wokzöldség alapja a gyömbér, amely egy trópusi évelő növény, melynek a gumós gyökerét használjuk. Alapos mosást követően héjastól is szeletelhetjük vagy zöldséghámozóval a héjat eltávolíthatjuk és a gyömbért reszelhetjük. A héját még véletlenül se dobjuk ki! Isteni gyömbérteát főzhetünk belőle. Vízzel felfőzzük és 20 percig rotyogtatjuk. Citromlével és mézzel ízesíthetjük, azonban ezeket csak akkor adjuk hozzá, ha langyosra hűlt a teánk.
A gyömbért egyébként már az ókori Indiában is használták és napjainkig az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga maradt. A gyömbért évezredek óta a világ szinte minden táján emésztési zavarok, enyhe gyomorrontás, puffadás, émelygés megszüntetésére is használják. Emésztésserkentő és étvágyjavító hatása van, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz. Csökkenti a fájdalmat, az ízület mozgékonyságát és reggeli merevségét. Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére. Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.
Jól látható, a gyömbér könnyen és jól bevethető télen, használjuk bátran! A zöldségesnél nyugodtan vegyük meg a friss gyömbért, ha keveset is használunk belőle, a hűtőben hosszú ideig eltartható és a tea mellett rengeteg ételhez használható.
Hozzávalók (bő 4 személyes adag):
25 dkg vöröslencse
2 fej lilahagyma
2 sárgarépa
2 cm-es gyömbérdarab
3 dl kókusztej
1 lime leve
só
frissen őrölt bors
friss koriander
Wok zöldség:
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
4 cmes gyömbérdarab
szójaszósz
friss koriander
A hagymát megpucolom, apróra vágom. Kevés olívaolajon közepes lángon karamellizálom. Közben megpucolom a répákat és vastag karikákra vágom, a hagymához adom a vöröslencsével együtt. Felöntöm kicsit több vízzel, mint hogy ellepje. Sózom, borsozom. Amikor a lencse és a répa megpuhult, leturmixolom. Hozzáadom a kókusztejet és belereszelem a gyömbért, felforralom. Lime levével savanyítom. Frissen vágott korianderrel megszórom.
Míg a leves fő, elkészítem a wok-zöldségeket.
A répát, gyökeret, gyömbért megpucolom, először vékony lapokra, majd a lapokat hosszú csíkokra vágom. Wokot felforrósítom, szezám- vagy mogyoróolajat öntök bele és beleteszem a csíkokra vágott zöldségeket, addig sütöm, míg édesre karamellizálódnak. A leves tetejére teszek egy csipetet belőle, levesbetét gyanánt.