Vasárnapi retro ebéd – Sherrys sült csirke uborkás burgonyasalátával
Retro kaja új köntösben. Gondolom, hozzánk hasonlóan mások életében is a fix vasárnapi menü a húsleves, rántott/sült hús+burgonyasaláta/szeplős krumpli (= ami a prézlitől szeplős lett) bűvkörben mozgott a gyermekévek alatt. A sült csirke a rántott húsnak inverzeként szerepelt. Hol ezt, hol azt ettük:-) Sokszor a sült csirke tölteléket is kapott, ami számomra azóta is az egyik kedvenc. Érdekes, hogy vannak ételek, amik annyira a gyermekkoromat jelentik, hogy nem is állok neki elkészíteni, hiszen ugyanazt azt ízt úgy érzem, nem tudnám elővarázsolni az ételből, amit Anyukám. Így ezek a “beégett ízek”, mint a sült csirke vagy töltött csirke, a rántott hús, a vadas mind-mind Anyu konyhájában készül, mert ott olyan lesz, mint rég…
Ennek a sült csirkének komoly elvárásokkal álltam neki a fent leírtak miatt. Nem egy karakter a hagyományossal, de igazán különleges étel kerekedett belőle. A saláta önmagában is nagyon klassz, simán megy grill kaják mellé is, komplex, jó ízű.
Hozzávalók:
8 csirke alsócomb
3 ek olivaolaj
fél tk só
frissen őrölt bors
1 tk őrölt paprika
1 tk méz
fél dl sherry
A combokat megmosom, megszárítom, majd az olaj/só/bors/paprika/méz/sherry-t összekeverem és a combokat ezzel bekenem. A combokat alufóliával/sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem. Először 80 fokos sütőbe tolom és 20 percig sütöm/párolom, majd feltekerem a hőfokot 200 fokra és 20-30 perc alatt pirosra sütöm. KÖzben néha megforgatom és kenegetem a marináddal.
Uborkás burgonyasaláta
1 kg burgonya
1 fej hagyma
8 dkg bacon
5 ek fehér balzsamecet
1 ek zöldségalaplé
1 tk dijoni magos mustár
1 tk méz
só
frissen őrölt bors
2-3 uborka
nagy csokor kapor
A salátához előző este megfőzöm a burgonyákat. Másnap meghámozom és fél cm-es karikákra vágom. A bacont vékony csíkokra szelem és száraz serpenyőben zsírjára sütöm. A hagymát apróra vágom és a szalonnán üvegesre párolom. Hozzáadom az ecetet és 2 dl vizet, majd a zöldséglét, a mustárt és a mézet és összerottyantom. A végén sózom, borsozom ill. hozzáadok 4 ek olivaolajat. A kész mártással a burgonyát összeforgatom és legalább fél órát pihentetem. Az uborkákat megpucolom és uborkagyalun lereszelm, majd a burgonyasalátához adom az apróra vágott kaporral együtt. A pirosra sült combokkal tálalom.
Ötlet változtatásokkal: Lecker 2008/7-8