Tonhalas ricottás torta
Szeretem a tonhalat (frissen, de konzervként is), a tonhalsalátát, de egy idő után unalmassá válik. Ezért is örültem meg, amikor megpillantottam ezt a receptet. Végre egy sós torta, ami akár előző este is könnyen összeállítható, hidegen és melegen is jól szerepelt a teszteken. Az alaprecepthez képest tettem bele még tejfölt, mert nagyon sűrűnek éreztem a masszát. De ez ricotta (túró) függő, mivel léteznek krémesebbek és darabosabbak is.
Legutóbbi felfedezésem dresszing ügyben a medvehagymás olivaolaj és az almás balzsamecet remek kettőse!
Hozzávalók:
3 ek fenyőmag
1 doboz tonhal sós lében
5 dkg szárított paradicsom
5 dkg fekete olivabogyó
5 dkg reszelt parmezán
6 dkg zsemlemorzsa
2 tojás
50 dkg ricotta (tehéntúró is megteszi szerintem, csak ricottával krémesebb)
1 dl tejföl
só
frissen őrölt bors
8 szál majoranna
A fenyőmagot száraz seprnyőben megpirítom. Az olivát és az aszalt paradicsomot felaprítom, a parmezánt lereszelem. A reszelt parmezánhoz keverem a zsemlemorzsát. Egy tortaformát kivajazok és zsemlemorzsával megszórok. És most felgyorsulnak az események…
A ricottát a tojás sárgájával kikeverem, a fehérjét csipet sóval habbá verem. A ricottás keverékhez adom a zsemlemorzsás parmezánt, majd sorjában a fenyőmagot, olivát, tonhalat, aszalt paradicsomot, sózom, borsozom ill. beleaprítom a majorannát. Ezt követően hozzákeverem a felvert fehérjét is. Ha szükséges 1-2 ek tejföllel lazíthatjuk is! A masszát a formába öntöm és 180 fokon 45 percig sütöm.
Bébispenótos-paradicsomsalátával tálaltam, amit medvehagymás olivaolajjal és alma balzsamecettel ízesítettem.
Lecker 2008-június