Tokány…
Bár a neve nem sok jót sejtet, ez alapvetően igen finom és jól variálható húsétel. Szegről-végről rokona a pörköltnek, de ebben nem a paprika domborít a főszerepben, hanem a zöldségek. Jelen esetben a zöldborsó és a gomba. De lehet készíteni paradicsomosan, sárgarépával, gyökérrel, sőt paprikával is!
Tésztával, kölessel, rizzsel köríthetjük, a lényeg a “hosszú, de sűrű szaft”:-)
Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb
30 dkg zöldborsó
2 hagyma
30 dkg gomba
kevés fagyasztott zöldhüvelyű bab és bébirépa
2 dl fehérbor
só
frissen őrölt bors
petrezselyem
kakukkfű
2 dl tejszín
fusilli
A húst vékony csíkokra vágom, a hagymát és a gombát felkockázom. Serpenyőben 2 ek olivaolajon üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a húst, sózom, borsozom és kifehérítem. Ha ez megvan hozzáadom a gombát, hagyom, hogy kevés levet eresszen, majd ráöntöm a zöldborsót, a fagyasztott zöldhüvelyű babot, a bébirépát és a bort, aztán együtt párolom őket. Amikor az összetevők már majdnem megpuhultak, ráöntöm a tejszínt és besűrítem. Közben kifőzöm a fusillit és ezzel tálalom.