Tojáslikőrös-mascarponés tartlet friss gyümölccsel
A tartlet talapzatának ötlete a cápamosolyú Johann Lafert dícséri, bár másodszorra nem követtem a leírását. El kellett, hogy térjek a recepttől, mivel szinte haraphatatlanul kemény volt. Az első verzió egyébként túrókrémmel és házi málna zselével készült, ezt is leírom, de mivel a talapzat nem volt tökéletes, kísérletezni kezdtem. Azonban a kísérlet második fejezetében úgy döntöttem, nem túrós habot készítek rá, hanem valami mást, hogy ne legyen unalmas. A borhűtő előtt állva pillantottam meg a tojáslikőrt… Mascarponéval házasítottam és meglepően ízletes lett! Gondolom más, sűrű krémes likőrrel (kávé, karamell, kakaó, kókusz stb.) is jól harmonizál a mascarpone.
Hozzávalók (4 formához):
Talapzat
10 dkg 70%os Lindt csokoládé
5-7 dkg puffasztott rizs vagy tönkölybúzás-zabmüzli vagy kekszmorzsa
3 ek tejszín
1 tk vaj
Krém
25 dkg mascarpone
fél dl Verpoorten tojáslikőr
2 tojás
1 ek porcukor
1 tk vanília kivonat
2 lap zselatin
A csokoládét a mikro olvasztó programján felolvasztom, majd belekeverem a tejszínt és a vajat, valamint a választott kötőanyagot. A formákat vékonyan kikenem étolajjal (ne olivával, mert az nagyon markáns!) és kanálllal belenyomkodom a masszát, majd hűtőbe teszem, hogy megkössön. A tojásokat szétválasztom. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A sárgáját felhabosítom a porcukorral, majd hozzákeverem a mascarponét, a vaníliakivonatot és a likőrt. A zselatinlapokat minimális vízzel felolvasztom, majd a krémből egyesével átmerek 2 ek-nyit, mindig jól elkeverem, így a zselatin és a krém nagyjából azonos hőfokú lesz, így elkerülhető hogy zselatingumókat kelljen szétrágnunk. A krémet a csokitalapzatra merem. 4-5 órára behűtöm. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel körbevágom a tortácskákat és hirtelen mozdulattal a kezembe fordítom őket, majd egy tányérra helyezem. Friss gyümölccsel megrakva tálalom.
Krémes túróhabbal és málna dzsemmel
Hozzávalók:
fél dl tej
3 zselatinlap
1 vaníliarúd magjai
5 dkg cukor
25 dkg túró
1,5 dl tejszín
Málna zselé
60 dkg fagyasztott málna
2 ek méz
2 zselatinlap
A málnát egy vaslábasban felteszem főni, amikor már kezd sűrűsödni hozzáadom a mézet és a végén a zselatinlapokat, mai a melegtől felolvad. A habos túrókrémhez a zselatint kevés hideg vízbe áztatom, majd tejet a vaníliamagokkal és a cukorral összemelegítem. A zselatint kinyomkodom és a meleg tejes keverékhez adom. A túrót is hozzáadom és botmixerrel összekeverem. A tejszínt kemény habbá verem és a túrókrémhez adom. Ezt a krémet a fent leírt módon a csokialapra teszem. 4-5 órára behűtöm. A kihűlt málna zselével tálalom.