Süti kakaóhoz (teához, kávéhoz…)
Ez sem egy alapanyag-igényes darab és csak össze kell keverni a hozzávalóit. A legbonyolultabb dolog benne a tojásfehérje felverése. És elég sokáig sül. Egyébként mennyei! A recept eredetije felvert tejszín+szilvalekvár elegyével kínálja, én nem nehezítettem a dolgot. Mi habos forró csokit kortyoltunk hozzá.
Hozzávalók:
25 dkg vaj
10 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
A vajat a cukorral kikeverem, a tojásokat szétválasztom és a sárgáját a vajas masszához adom. A fehérjét kemény habbá verem. A vajas masszához adom a lisztet is, majd a végén belekeverem a a fehérje habot. Egy formát kivajazok és cukorral megszórom, majd a felesleget kiütögetem belőle. A masszát belesimítom, majd 20 percig sütöm 200 fokon. Ekkor egy éles késsel a közepét hosszában bemetszem, majd újabb 30 percig tovább sütöm. Ha nagyon pirulna alufóliát tegyünk fölé buggyosan. A formából kiborítva, sütőrácson hagyom kihűlni. Mi kávéhoz/teához ettük.
essen&trinken 2009/3