Tavaszi zöldségleves zabpehelygaluskákkal
A múlt héten már megidéztem a tavaszt és az első tavaszi levest… Ez még csak a gyenge utánérzés, de mégis csak sok zöldség van benne. Pötty mindenesetre repetázott is belőle, ami bár nem jelenti, hogy annyira finom volt, de azért az volt:-) A zabpehelygaluska viszont messze felülmúlta önmagát, úgyhogy fel is vétetett a családi szakácskönyvbe.
Hozzávalók:
1 fej brokkoli
1 fej karfiol
1 cs zellerszár
1 póréhagyma
1 cs újhagyma
3 répa
3 gyökér
6 szem gomba
1 bögre zöldborsó (fagyasztott)
Zabpehely galuska
1 marék zabpehely
1 tojás
1-2 ek liszt
őrölt bors
só
A póréhagymát és az újhagymát felkarikázom, majd kevés olivaolajon üvegesre párolom. A répát, a gyökeret és a zellert felkarikázom, majd a hagymára dobom és pár percig párolom őket, majd felöntöm 2 l vízzel és hozzáadom a teatojást (6 gerezd fokhagymával és 2 ek tarka borssal). A gombát felaprítom majd a leveshez adoom a zöldborsóval egyetemben. A brokkolit és a karfiolt rózsáira bontom és amikor már majdnem megfőtt a leves, hozzáadom és pár perc alatt készre főzöm.
Zabpehely galuska
A zebpelyhet összekeverem a tojással és negyed óráig állni hagyom. Sózom, borsozom. Majd hozzáadom a lisztet, éppen anniyt, hogy lehessen gombócokat formálni, majd forró, lobogó sós vízben kifőzöm.