Tahinis-zöldséges rizzsel töltött gömbcukkinik
“Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! Ne engedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat! De ami a legfontosabb, legyen elég bátorságod a szívedre és a megérzéseidre hallgatni! Ők valahogy már most is tudják, mivé akarsz válni valójában.”
Steve Jobs
Hozzávalók:
4 db gömbcukkini
20 dkg főtt(!) jázminrizs
1 csokor újhagyma
1 lilahagyma
2 paprika
5 koktélparadicsom
5 ek szezámmag
1-2 tk curry
1 tk római kömény
1 ek tahini
fél tk őrölt chili
1 lime reszelt héja és ízlés szerint a leve
friss koriander
3 ek olívaolaj
só
frissen őrölt bors
A cukkiniket megmosom, kalapjukat levágom, a cukkini húsát kikanalazom belőle. Kicsit megvagdosom. A hagymákat megtisztítom, vékony csíkokra szelem. Az olívaolajon megfonnyasztom, fűszerezem római köménnyel és curryvel. A paprikát megmosom, húsát felkockázom, majd a hagymához adom. Ha megfonnyadt, akkor pár percig a paradicsomot is rotyogtatom vele. Belekeverem a cukkini húsát is. Őrölt chilivel, sóval, borssal ízesítem. Belekeverem a tahinit, a citrom reszelt héját és a fél citrom levét. A szezámmagot száraz serpenyőben megillatosítom. A rizst összekeverem zöldségekkel, majd a szezámmaggal. Egy kerámiatálat kivajazok/olajozok, beletöltöm a zöldséges-tahinis rizst a cukkinikbe, majd beleteszem a tálba. 180 fokon 15-20 percet sütöm.
Rozé sertésszűzet kísért, kis vajmártással.