Szilva és sajt
A sajt kísérőjének általában szőlőt, diót, mandulát választanak, no meg almát. Azonban remekül harmonizál egy nem túl édes birsalmasajttal is. Most birset még csak elvétve találunk, szilva viszont tömkelegével kapható a piacokon és a zöldségesnél. Finom belőle a chutney is, most azonban valami szilárd harapnivalót képzeltem az aromás kemény sajtjaink mellé. Így jött ennek a zselének az ötlete. A múlt heti kalóriabomba mellett ez igazán laza fogás, főleg ha nem kétpofára tömjük mellé a bagettet. (Pedig azzal igen jó!) Az időtényező sem lehet akadály, gyorsan megvan, igaz mosogatni is kell utána.
Hozzávalók (1 szufléspohárnyi):
50 dkg szilva
fél dl víz
1 ek méz
2 ek meggyes balzsamecet (jó a fügés, vagy a narancsos, vagy a málnás is)
2 lap zselatin
A szilvákat megmosom, kimagozom és félbevágom. Előveszem a vaslábasom, vagy egy vastag fenekű fazekat, hogy ne égjen oda egykönnyen, majd beleöntöm a szilvát, rá a vizet és lefedve párolom addig, míg a szilva meg nem puhul. Akkor leturmixolom és egy szitán átszűröm. A kész masszát visszaöntöm a lábasba, hozzáadom a mézet, a balzsamecetet és felforralom. Ha felforrt feloldom benne a zselatinlapokat és vízzel kiöblített kis pohárba adagolom. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Tálalás előtt meleg vizet engedek a pohár aljára és kiöntöm belőle a zselét. Érett, kemény sajtokkal, friss, ropogós bagettel mennyei!
Az ötletet egy fotó adta a GoodFoodból.