Szezonnyitó sütőtökkrémleves
Rángatja a szél a spalettákat, az ablakon eső dobol. Ólmos szürkeség borítja a tájat. A fákról az éjszaka leple alatt az utolsó élénksárga leveleket is lerángatta a vihar, s mintegy takaróként borította be a füvet velük. A nedves hideg bebújik a meleg kabát alá, az esernyőt szorongató ujjakat elgémberíti. Nincs is jobb ilyenkor egy forró, pikáns levesnél, ami belülről fűt fel. Először a kezünket melegíti át, azután a chili jótékonyan kezelésbe veszi a gyomrot…Ropog a fogunk alatt a tökmag és a tökmagolaj aromája finoman árnyalja az ízeket.
A tökmagolaj egyébként igazi csodaszer. Véd a szabadgyököktől és telis-tele van vitaminokkal ill. nyomelemekkel. Áldásos hatásai közé tartozik öregedésgátló hatása, úgyhogy locsoljuk a salátánkra, levesünkbe bátran!
Hozzávalók:
1 sütőtök (nagyjából 2 kg)
1 nagyobb fej hagyma
0,5 l kókusztej
kevés víz
4 kisebb szem burgonya
3 gerezd fokhagyma
4 ek tejföl
só
frissen őrölt bors
tökmag
tökmagolaj
chili
A tököt meghámozom, majd a belét kivájom és felkockázom. A burgonyákat meghámozom és szintén felkockázom. A hagymát olívaolajon megpirítom, majd hozzáadom a tököt és a burgonyát, felöntöm a kókusztejjel. Annyi vizet öntök még hozzá, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Sózom, borsozom. Belereszelem a fokhagymákat és addig főzöm, míg az alkatrészek meg nem puhulnak. Akkor félrehúzom a lángról és botmixerrel homogenizálom. Tejföllel savanyítom, kevés chilivel teszem pikánssá. Tálaláskor száraz serpenyőben pirított tökmaggal és tökmagolajjal locsolom meg és úgy kínálom.
Korábban készült:
Citrusos sütőtökkrémleves mandulával,
Sütőtökkrémleves almával,
Sütőtök-krémleves pirított mandulával.