Szaftos, olasz, lasagne
Fiatal rokonainknak imádok főzni! Másoknak is, de ők korukból kifolyólag igen hálás közönségnek számítanak. (Múltkor megállapítottuk, hogy lassan az öltöztetésük olcsóbb, mint a táplálásuk.) Ha sikerül átlendülnöm azon az akadályon, hogy Erdőjáró nem kötött szoros barátságot jópár zöldségfélével (bár ezen a fronton javulások mutatkoznak kora előrehaladtával) és találnom ezen kritériumoknak megfelelő receptet, akkor biztos sikerre számíthatok! Olyan jó nézni őket, ahogyan falnak! Ilyenkor úgy érezzük magunkat, mi “fölnőttek”, mint Karak érezhette magát a rajzfilmben, mikor a kis Vuk bepuszilja a komlett kacsát előtte.:-))) Egyik sláger-recept: a lasagne.
A képre kattintva egy másik képet találsz!
Persze az adott témában!
Hozzávalók:
60 dkg darált marhahús
15 dkg csirkemáj (ha nincsen otthon, az sem baj!)
2 db répa
2 fej hagyma
2 doboz darabolt, hámozott paradicsom (polpa)
3-4 dl vörösbor
olivaolaj
só
frissen őrölt bors
oreganó
bazsalikom
lasagne lapok
besamel mártáshoz:
12 dkg vaj
8 dkg liszt
12 dl tej
szerecsendió
pici só
25 dkg parmezán sajt
Vastag falú serpenyőbe olajat öntök és üvegesre fonnyasztom rajta a hagymát, amikor majdnem kész hozzádobom a répát is, majd a darált húst és átpirítom, sózóm, borsozom. Ezután beleöntöm a paradicsomot, meg a vörösbort, szórok rá oregánót és bazsalikomot (módjával, ne harsogjanak benne!) és összeforralom, majd a lángot takarékra állítom és így rotyogtatom még 30 percig. Közben összedobom a besamelt (vajat olvasztok, rászórom a lisztet, átpirítom, majd leveszem a lángról és hozzáöntöm apránként a tejet, majd ismét lángon besűrítem. Sóval, szerecsendióval ízesítem) Amikor mindennel megvagyok, kivajazok egy tűzálló tálat. Először az aljára a darált húsos keverékből teszek, majd a besamelből, erre rányomkodom a tészta lapokat, ismét husi, besamel, tészta, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére tészta kerül és erre besamel, úgy sáfárkodjunk! A legutolsó lépésként a parmezánt lereszelem és a tetejére szórom. 180 fokon 40 perc alatt készre sül.