Sült paradicsomos padlizsánsaláta korianderrel, chilivel
Nem tudok olyan gyorsan leülni és írni, mint amilyen gyorsan gyűlnek a (gasztro)élmények! A hétvége munkásan telt, ahogy minden hétvége így fog augusztusban. És mindegyik gasztroprogram és micsoda véletlen: mindegyik más-más borvidéken. Hol a Balaton déli partján, hol Erdőbényén, hol Villányban. Jövünk-megyünk, főzünk, eszünk-iszunk…. Nem rossz-nem rossz!:-)))
Közben privátim is nagyon pörög az élet, vendégségek egész sora, grillezés, főzőcskézés. A szerelem a menta-chili tengelyen még mindig tart, bővítve a korianderrel, amiből az utóbbi hetekben RENGETEGET vásároltunk. Lehet, termeszteni kellene… Ez a padlizsánsaláta marokkói vonal, gyorsan összedobható akár nagy mennyiségben is. Eredetileg Claudia Rodin receptje, ZS készítette anno, de ő külön főzőgeti a paradicsomot. Én ezzel nem húzom az időt, ez gyorsabb és hatékonyabb megoldás, a végeredményen pedig érződik a sült paradicsom édeskés, pikáns íze!
Hozzávalók:
1,2 kg padlizsán
1 kg paradicsom
10 gerezd fokhagyma
2 citrom reszelt héja és leve
2 csokor koriander
2 csokor petrezselyem
és amiket ízlés szerint:
őrölt római kömény
őrölt chili
só
frissen őrölt bors
A sütőt előmelegítem légkeveréssel 180 fokra. A paradicsomokat hosszában félbe, majd keresztbe még félbe vágom. A fokhagymákat megpucolom és vékony lapokra szelem. A padlizsánokat megmosom. A paradicsomokat összeforgatom a fokhagyma lapokkal és olívaolajjal, majd egy üvegtálba öntöm, majd a sütőbe teszem. A padlizsánokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetem és szintén a sütőbe tolom. A padlizsánt sütés közben egyszer megforgatom. Addig sütöm, míg fekete nem lesz a héja ill. a paradicsomokat addig, míg már csak egy kevés folyadék van alattuk. A padlizsánokat egy üvegtálba teszem és lefóliázom, így hagyom kihűlni. Meghámozom, a húsát késsel felkockázom, majd egy szita segítségével kinyomkodom. A paradicsomokat a fokhagymával leturmixolom és összekeverem a padlizsánnal. Ha azt szeretnénk még krémesebb legyen, akkor a padlizsánnal is összeturmixolhatom.
Ezt követően ízesítem a többi hozzávalóval. 1 éjszakás/napos érlelés jót tesz neki tálalás előtt. Pitával kínálom.
TIPP! A recept működik koriander helyett mentával is vagy simán dupla annyi petrezselyemmel!