Keresés a blogon

Sült krumpli lime-os, kapros tzatzikivel

Sep 6th, 2014 by Ízbolygó | 0

“Varázslatos dolog nőnek lenni. Olyan kaland, amihez bátorság szükséges, olyan viadal, amit soha nem lehet megunni. Ha nőnek születsz, sok nagy feladat vár rád. Először is harcolnod kell azért, hogy megtudják: ha Isten létezne, ősz öregasszony vagy szép lány is lehetne. Azután harcolnod kell, hogy megértesd az emberekkel: a bűn nem azon a napon született, amikor Éva leszakította azt az almát. Azon a napon egy csodálatos erény született, amit úgy neveznek: engedetlenség. Végül azért kell harcolnod, hogy bebizonyítsd: formás, kerek testedben értelem lakozik, és meghallgatásért kiált.”

Oriana Fallaci

Augusztus végére rendszerint már megmutatja arcát az ősz, de még kapaszkodunk a nyárba, annak ízeibe. Gyakran sütöm sütőben a burgonyát, így nem úszik az olajban, hanem belül krémesen lágy, kívül roppanós. A kapros, lime-os tzatzikivel pedig igazi utónyári hangulatba kerülhetünk.

Hozzávalók:
1 kg piros héjú burgonya
3 ek olívaolaj
jó minőségű tengeri só

Tzatziki:
2 kígyóuborka
2 tk só
5 dl görög vagy török joghurt (natúr joghurt is remek, ha alaposan kicsöpögtetjük)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 lime leve
1 csokor kapor (lehet menta, bazsalikom, vagy petrezselyem is)
só, frissen őrölt bors ízlé szerint

A burgonyát megmossuk, héját alaposan megsikáljuk, majd cikkekre vágjuk. Összeforgatjuk az olajjal, sütőpapírral bélelt sütőlemezre borítjuk, majd 220 fokon, légkeverésen pirosra sütjük. A végén jó minőségű sóval megszórjuk.

A tzatzikihez az uborkákat megmossuk, lereszeljük kis lyukú reszelőn. Megsózzuk és jól kinyomkodjuk. Összekeverjük a joghurttal, a zúzott fokhagymával, a lime facsart levével és az apróra vágott kaporral. A zöldfűszereket variálhatjuk ízlés szerint. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.

Itt szólhatsz hozzá


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Creative Commons License
© Ízbolygó est.2007