Spenótos köles
Ismét egy köret, ami könnyed, nyári, mégis egészéges és nem krumpliból van. Meg rizsből sem. Hanem… kölesből.
A kölest Kínából származtatják és kb. 10000 éves múltra tekint vissza. Az ó-és középkori Magyarországnak is legjelentősebb gabonája volt. A köles a legtáplálóbb gabonaféle, amelynek fogyasztása a kenyérgabonák megjelenésével Európában erősen visszaszorult. A világon a népesség 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában ma is termelik és minden nap fogyasztják. Főleg kásaként közkedvelt, de kenyér is készíthető belőle, búza- vagy rozsliszttel keverve. Felhasználható még lepény- és palacsintasütésre, és mivel jól duzzad, ételek sűrítésére. Az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk.
Élettani hatásai:
Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz és amelyik lúgos kémhatású, emellett értékes telítetlen zsírsavakat és kevés keményítőt tartalmaz. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében. Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben lévő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető. Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz. Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
Hozzávalók:
közel 1 kg spenót
1 bögre köles
só
frissen őrölt bors
1 ek vaj
3 gerezd fokhagyma
pár ek tejszín
parmezán
A kölest 2,5-szeres mennyiségű sós vízben puhára főzöm. A spenótleveleket megmosom forró vízben 2 perc alatt megfőzöm, majd hideg vízbe teszem, hogy ne veszítse el a szép zöld színét. Kézzel darabokra tépkedem. A vajat serpenyőben megolvasztom, a fokhagymákat lereszelem, a vajon megfuttatom egy pillanat alatt (figyeljünk, nehogy odakapjon, mert keserű lesz!), majd hozzáadom a spenótot, pár ek tejszínt és reszelek rá parmezánt bőven. A végén a kölessel összeforgatom. Paradicsomsalátával önmagában is isteni!
Kölessel kapcsolatban a origo ill. az etteremplatan.blogter.hu blog volt segítségemre.