Sós kis semmiség
Egyik este átugrott barátnőm, gondoltam készítek valamit gyorsan. De tényleg gyorsan, mert közben a Pötty esti ellátása (etetés, fürdetés, mesemondás, közben kétmillió “de miért?” jellegű kérdés megválaszolása) is teljes egészében rám várt. Őszintén szólva a napi eseményektől kinyiffanva, zsongó fejjel, egyfolytában kérdésektől bombázva nehezen megy a kreativitás. Aztán ahogy a szőnyegen feküdtem és Szilléről meséltem, eszembe villant egy helyes kis réteskosár, amit egy magazinban láttam. Réteslapom volt, a többit már csak a hűtő egyéb tartalma szabhatta (volna) szűkre. De nem tette:-) Meg is pakoltam minden földi jóval!
Hozzávalók:
50 dkg túró
1 doboz Philadelphia sajtkrém
10 dkg kéksajt
3-4 ek tejföl
2 tojás
1 hagyma finomra vágva vagy egy csokor újhagyma
só
frissen őrölt bors
bazsalikom
zsálya
oreganó
5 dkg fenyőmag
10 dkg sonka (Jamon serrano)
4 TanteFanny teljeskiőrlésű lisztből készült réteslap
füstölt sajt
olvasztott vaj
A túrót, kéksajtot, Philadelphiát botmixerrel homogenizálom, majd hozzáadok pár ek tejfölt, hogy lazább állaga legyen. Sózom (finoman! a sonka is sós!), borsozom és a szárított zöldfűszerekkel ízesítem. A sonkát vékony csíkokra vágom és belekeverem a hagymával együtt. A fenyőmagot száraz serpenyőben picit megpirítom és ezt is hozzáadom. A tojásokat kicsit felverem és belekeverem. Olvasztott vajjal kikenem a szufléformákat, a réteslapból ollóval akkora négyzeteket vágok, hogy a széle éppen kilógjon a formából. Megtöltöm a masszával, a tetjére pár csepp olívaolajat öntök, ráreszelem a füstölt sajtot és 200 fokon pirosodásig sütöm.
Ötlet: a novemberi GoodFoodban látott kép