Borkifli
Ezt a kiflit mindig nagy mennyiségben gyártom olyan borozgatós délutánokra, amik nagyrészt estébe hajlanak vagy esti kóstolókra, amiknél éjfél után már jól jön egy kis szárazanyag… Nagyon jól beválik, mert sokáig puha, friss. Ezért is lett borkifli. Nem sör, mert abból szolidabb mennyiségek fogynak.
A recept eredetijét EJ nagymamája készítette, aztán EJ anyukája tökéletesítette, végül mikor megkaptam én is belenyúltam. Nanáhogy!:-) Starfokker már látott a Mecsekben medvehagymát, a következő az lesz, hogy ebbe a kiflibe is belecsempészem! Alig várom!
Hozzávalók:
75 dkg liszt
12 dkg olvasztott kacsazsír (libáéval is kíváló!)
fél kocka élesztő
3,5-4 dl tej
csipet cukor
2 tk só
felvert tojás kevés tejföllel összekeverve
tetejére durva tengeri só
A lisztet tálba szitálom és a sóval elkeverem. A tejet meglangyosítom, majd beleszórok egy csipet cukrot és az élesztőt belemorzsolom. Megvárom, hogy felfusson. A tejes élesztőt a liszthez adom, majd az olvasztott zsírral is összekeverem. Meleg helyen kelesztem min. 1 órát. Ha kelesztőtálba teszem, kicsit előbb megvan. A tésztát kevés liszttel átgyúrom, majd elfelezem. Az egyik feléből kört nyújtok, a tészta nagyjából 3 mm vastag legyen. 8-ba vágom és a tésztacikkek szélesebb végénél fogva feltekerem. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem őket úgy, hogy a hajtás az aljára kerüljön, így a sütőben nem fognak kinyílni! A tetejét csak sütés előtt kenem meg a tojásos tejföllel és szórom meg a durva sóval. 180 fokon sütöm pirosodásig.
Melegen is nagyon gyorsan fogy! Jobb vigyázni vele!