Sonka mousse réteskosárkában
avagy húsvét light kiadásban:-) Idén ettünk persze hagyományos sonka-tojás verziót is, de a jövőre nézve el kell, hogy tároljam ezt az újítást! Látványos, finom és könnyed! Igazán nyerő kombó! Akár előételnek is bevethető.
A réteskosár dolog pedig aratni fog nálam előétel-tálka kategóriában. Gyorsan elkészül és igazán guszta volt a padlizsánkrém “tartójaként” is.
Hozzávalók:
15 dkg sonka főzve zsíros rész nélkül
1,5 zselatinlap
1,5 dl húsleves
fél dl fehérbor (markánsabbat válasszunk! Szépen kiemeli a hús ízét a furmint, szamorodni.)
1,5 dl tejszín
bors
réteslapok
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatom. A sonkát kis kockákra vágom és a húslevesben megmelegítem, majd kevés lével a konyhai aprítógépben pépesre darálom. A zselatinlapokat kinyomkodom és a borban óvatos melegítéssel feloldom, majd a húsmasszához keverem. Frissen őrölt borssal ízesítem. A tejszínt felverem és óvatosan összedolgozom a masszával. Hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.
4-6 szufléformát alaposan kivajazok, majd a réteslapokat beleigazítom úgy, a szélük fodrosan túllógjon a peremen. 180 fokon 10 perc alatt megsütöm, majd ha kihűlt, óvatosan kiveszem a formából. A kosárkákba igény szerint salátát, bébispenótot halmozok, majd a masszát ráadagolom.
A receptet a Kochen und Küche márciusi számában találtam.