Sertésszűz vörösboros hagymalekvárral
Kirándulni voltunk a hétvége egyik napján, úgyhogy olyan ebédre gondoltam, ami jól elő- és gyorsan elkészíthető. A hirtelen sütött húsok jól passzolnak ehhez, így esett a választásom a sertésszűzre. A hagymalekvár ötlete a Porcellino-s ebédről származik, alapvetően nem volt időm utánanézni, hogyan kell ilyet készíteni, csak ötleteltem. Nem lett rossz:-)
Hozzávalók:
1 nagyobb sertésszűz
4 nagy krumpli
10 dkg juhtúró
3 cs. mozzarella
10 szelet bacon
3 kanál tejföl
rozmaring
só
frissen őrölt bors
5 fej hagyma
1 üveg bor
balzsamecet
Előző este készítendő:
A vörösboros hagymalekvár
A hagymákat megpucolom és felszeletelem. Vaslábasban vagy vastag falú serpenyőben kevés vajat olvasztok, rádobom a hagymát, sózom, borsozom, majd fedő alatt párolom 20 percet. Ekkor aláöntöm a bort. Apránként persze… Nem gondoltam, hogy egész üveggel megiszik a torkos hagyma, de ennyi kellett hozzá, hogy sűrű, krémes állagúvá váljon. A végén, adtam hozzá a balzsamecetet, ezzel is rotyogott egy bő negyed órát. A végeredmény remek lett, más húshoz is el tudom képzelni, akár szárnyasokhoz is, mert a hagymalekvár (kicsit hasonlított a végén az aszalt szilvához az íze) igazán karakteres, úgyhogy egy semlegesebb ízű húst is mennyei falattá tesz.
Előkészíthető:
A mozzarellás-juhtúrós burgonya
A burgonyákat héjában megfőzöm. A mozzarellákat leturmixolom, a juhtúróval, a tejföllel összekeverem, hozzáadom a rozmaringot, sót, borsot és hűtőben várakoztatom. A kirándulás után: a burgonyákat meghámozom, félbe vágom, a közepüket kiszedem, ezt is belekeverem a juhtúrós masszába, majd egy tűzálló tálat kivajazok, beleültetem a burgonyákat és beletöltöm a masszát. A bacont vékony csíkokra szelem és a burgonyákra szórom. 200 fokos sütőben 30 percig sütöm.
A hús
A hús szóra sem érdemes olyan hamar megvan. Besózom, borsozom, olivaolajon magas hőfokon átpirítom minden oldalát, majd a serpenyőt lefedem és közepes lángon még pár percig párolom.