Scone, avagy az angolok reggelije
Kalandozzunk el egy kicsit a ködös Albionba, és ha már Anglia, mindenki vágja, hogy arrafelé az 5 órai teának nagy respektje van. De mit is esznek a tea mellé? Hát, scone-t.
A scone-nak skót gyökerei vannak, mégis elterjedt az egész szigetországban. Létezik édes és sós változata is. Alakra leginkább a mi pogácsánkra emlékeztet. Az édeset vajjal, lekvárral, sűrű tejszínnel fogyasztják az angolok, de készülhet sós tésztából akár zöldfűszeres vagy sajtos verzió is. Gyorsan összeállítható, tésztájában szódabikarbóna vagy sütőpor van, ez fújja. Levegős lesz tőle, nem túl tömött. Lehet enni reggelire vagy tízóraira-uzsira, mindenkor finom! Fémdobozban pedig jól eltartható, bár nálunk két nap alatt legkésőbb lába kélt, úgyhogy igazán hosszú távról nem merek nyilatkozni. Mindenesetre addig nem romlik az élvezeti értéke. Különösen langyosan, vajjal, lekvárral lehet belőle sokat enni. De egy almával is szuper.
Hozzávalók
25 dkg liszt
1 vaníliarúd
csipetnyi só
5 dkg cukor
2 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
7 dkg hideg vaj
1,25 dl tej
A lisztet a sóval, a cukorral és a sütőporral összekeverem, majd hozzádarabolok 7 dkg vajat és a vaníliarúd kikapart magjait. Nagyjából összeállítom, majd hozzáadom a tejet is, és a tésztát 10 percig hűtőbe teszem. Ha letelt a 10 perc, kinyújtom és pogácsaszaggatóval nagyjából 4 cm átmérőjű köröket szaggatok. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetem, tetejét megkenem tejjel, majd megsütöm.