Ropogós keksz barnított vajjal
“Barnított vaj (beurre noisette) klasszikus francia konyha fontos eleme, és nem más, mint arany színűre pirított, enyhén karamellizált, pirított mogyoróra emlékeztető (innen a név) illatú és aromájú vaj”, írja Chili és Vanília.
>De értekezik a vajakról a Bűvös szakács is:
“A francia konyhaművészet két alapfajtáját különbözteti meg: a mogyorószínűt (beurre noisette) és a sötétbarnát (beurre noir). A világosabbikat adják – pár csepp citrommal – például rántott velőhöz, halakhoz és spenóthoz, avagy egész egyszerű pirított polentához (puliszkához).”
Nincs is mit hozzáfűzzek: ez a könnyen előállítható finomság kell ehhez a kekszhez:-)
Hozzávalók:
25 dkg vaj
4 ek tej
37 dkg liszt
csipet só
12 dkg cukor
1 csapott tk sütőpor
1 vaníliarúd vagy fél tk vanília paszta
A vajat világos aljú lábasba teszem és közepes lángon megolvasztom, majd addig melegítem, míg meg nem barnul. Ekkor hagyom kihűlni, majd hűtőbe téve kikeményítem. Ha visszaszilárdult robotgéppel habosra keverem, majd hozzáadom a cukrot, tejet, vaníliát, sót. A lisztet és a sütőport is összekeverem, majd a vajas masszához adom. Kézzel sima tésztává gyúrom, majd 3 rudat formálok belőle, folpackba csomagolom és fagyasztóba teszem 10-15 percre. Utána késsel fél cm vastag szeletekre vágom majd 180 fokon nagyjából 15 percig sütöm.
Forrás: Dr.Oetker Süteményes könyv kezdőknek