Ricottatorta cukorborsó salátával
A birtokomban és eszköztáramban lévő egyik legvillantósabb előétel-receptem (könnyű főétel is lehet!) osztanám meg most Veletek. Különleges ízhatás, elkészítése igen egyszerű, ám a végeredmény egy igen komplex étel! Itt is érvényes a 2X2 néha 5 szabály! Eddig mindenkit lenyűgözött. Egyetlen neuralgikus pontja lehet, az pedig a cukorborsó beszerzése, bár most éppen egy Kaiser’sben vettem és már többször láttam Sparban is, úgyhogy manapság talán nem iis olyanbonyolult, mint 1-2 évvel korábban volt, amikor Ausztriából hozattam a zöldségessel:-))
Hozzávalók (bő 4 adag!)
Cukorborsó saláta
50-60 dkg cukorborsó
só
4 ek citromlé
8 ek olivaolaj
petrezselyem
tárkony
frissen őrölt bors
Ricottatorta
50 dkg ricotta
6 tojás
10 dkg parmezán
só
Mártás
2 ek fenyőmag
4 ek vaj
2 dl fehérbor
8 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
A megmosott cukorborsót enyhén sós vízben 5 percig főzöm, majd leszűröm és beleforgatom citromlés olivaolajba, majd aprított petrezselyemmel és tárkonnyal megszórom, sózom, borsozom és kihűtöm. A tojásokat robotgéppel habosa keverem, majd hozzáadom a ricottát és belereszelem a parmezánt, sóval és borssal ízesítem. 4 szufléformát kivajazok és elosztom bennük a ricottás masszát, majd 180 fokon 25-30 percig sütöm, hogy a teteje megpirosodjon. Amíg sül elkészítem a mártást: 2 evőkanálnyi vajon megpirítom az apróra vágott fokhagymát és a fenyőmagot, majd felöntöm a borral, takaréklángon 5 percig párolom, majd a végén belekeverem a maradék vajat ill. sózom és borsozom. A tányérokon elosztom a cukorborsót, mindegyikre ültetek 1-1 ricottatortát, majd leöntöm 2 evőkanálnyi fenyőmagos mártással. Azon melegében tálalom.