Pohárkrém (karamellás-mascarponés és mogyorós)
Valamilyen okból kifolyólag nálunk a pohárkrém, mint desszert nem honosodott meg. Sem Anyukám, sem én nem gyakran készítünk ilyesmit. (Ez egészen pontosan úgy értendő, hogy Anyuci még soha, én meg talán kétszer csináltam.) Talán Lajos Mari kis hazánkban a legnagyobb pohárkrém készítő, nála gyakran előfordul ilyesmi. Az egyik ok a “nemcsinálásra”, hogy kb. ugyanakkora energiaráfordítással egy egész tortát is össze lehet dobni.:-) Pedig a pohárkrém nem rossz dolog. És, ha már készen volt a krém, a kosárkák meg elfogytak, hát valamit csak kellett vele kezdeni. Rövid latolgatás után bevetettem az osztrák sógoroknál vásárolt őrölt mogyorót (ezt itthon miért nem lehet kapni?!).
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
3 ek karamell szósz
1 nagyobb narancs leve
kandírozott narancshéj apró kockákra vágva
őrölt mogyoró
vaj
Az alkatrészeket (a mogyoró és a vaj kivételével!) robotgéppel habosra keverem, majd a kiválasztott poharak aljára krémet kanalazok. Az őrölt mogyorót egy kevés puha vajjal összeállítom úgy, hogy sűrű massza legyen és a mogyoró legyen túlsúlyban. A krémre halmozom a mogyorós cuccot, majd ismét krém következik. Rövid hűtés, aztán elpusztítás:-)