Pezsgős sárgarépakrémleves palacsintametélttel
Néhány bejegyzéssel ezelőtt emlegettem fel a gyenesdiási éttermet, ahol pár nyarat felszolgálóként töltöttem. Ott hallottam először a Fritattensuppe-ról, ami gyakorlatilag húsleves palacsintametélttel. Ez a levesfajta a német nyelvterületen eléggé elterjedt és a német kiskölkök imádják. Ha nagy ritkán nem ketchupot ettek hasábburgonyával, vagy esetleg hidegebbre fordult a balatoni nyár, akkor a német anyuka ilyesmit próbált leerőszakolni magzata torkán. Több, kevesebb sikerrel. Emlékszem, amikor anno kóstoltam ezt a fajta levest, nem estem tőle hasra. Honfitársaim nagy részéhez hasonlóan én is ragaszkodtam a finommetélthez (U know:angelhair:-)). Hétvégén (mivel idén sem tudtam ellenállni a gasztro újságok csábításának a hírlaposnál) rámcsimpazkodott egy Tina konyha is, amiből eleddig életemben 1 darabot vettem és még soha nem készítettem belőlük semmit. Szóval ebben láttam meg ezt a levest, kicsit javítottam rajta, aztán eszembe jutott, hogy ebbe milyen jó is lenne egy kis palacsintás levesbetét. S láss csodát! A végén egy igazi karácsonyt idéző levest ettünk.
Hozzávalók:
4 nagyobb répa
2 burgonya
1 fej hagyma
vaj
4 dl prosecco vagy száraz pezsgő/bor
lime leve
kevés Cayenne bors
só
frissen őrölt bors
metélőhagyma
fél doboz Créme fraiche
Frittate
3 ek liszt
1 tojás
tej
szódavíz
A burgonyát és a répákat megpucoljuk és felkockázzuk/karikázzuk. A hagymát apróra felvágom, majd vajon megpárolom. Rádobom a burgonyát és a répát, a pezsgővel felengedem és felforralom. Ha már az alkohol kiforrt belőle, 2 dl vízet még hozzáadom. Sózom, borsozom, Cayen borssal és metélőhagymával ízesítem. Amikor a burgonya és a répa megfőtt botmixerrel pépesítem. 3 ek Créme fraiche-t keverek bele, hogy krémesebb legyen, ill. a lime levével savanyítom. A frittate hozzávalóit összekeverem, hogy sűrű tejszín állagú tésztát kapjak. Egy serpenyőt ecsettel megkenek olajjal, majd kisütöm rajta a palacsintákat, amiket vékonyra szeletelve teszek tálaláskor a levesbe.