Pénteken kezdődik a Budai Gourmet
“Negyedik alkalommal rendezzük meg a Budai Gourmet Borfesztivált. Talán még emlékeznek az elsôre, a Lövôház utca lombos fái alatt. Azóta a Millenáris ad helyszínt a rendezvénynek, évente megújuló vagy éppen építés alatt álló környezetben. Mindenesetre az a tízezer látogató, akik évente kijöttek, és élvezték, már várják a következôt. Mi pedig idén a reneszánsz év keretében bemutatjuk a megújuló magyar konyhát.
A reneszánsz a magyar történelem talán legdicsôbb korszaka volt. A Mátyás és Beatrix nevével fémjelzett idôszak a nyitottság, a kultúra, a felvilágosultság, az európaiság korszakát jelentette. Az étel és a borital kulturált fogyasztása hozzátartozott a reneszánsz életformához. A királyi udvarban felszámolták a túlzsúfolt „böfögô” zsíros étkezéseket, a dôzsölést, szerették a válogatott finom ételeket. A királyi palota hatalmas pincéjében felhalmozott sokféle bor értékeit is összemérték. Ezek voltak talán a mai „borversenyek” elôzményei.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület segítségével közel tucatnyi éttermet sikerült megnyernünk arra, hogy érzékeltessék, hol tartanak a konyha újraértelmezésében. Lehet hogy pont közülük fog egyszer Michelin csillagot kapni valaki? Az önálló éttermi sátorban éttermenként 2-3 féle falatot, „fingerfood”-ot kóstolhatnak a kitûnô alapanyagokból és különleges technológiával készült ételekbôl.
A borászatok a 2006 és 2007-es boraikat kóstoltatják, melyek közül nem is egy igen nagy klasszist mutat. A belépôhöz jár a Schott und Zwiesel öblös borospohara, melybôl élvezet „illatolni”. Szaporodtak a borkereskedések is, a világ minden részébôl származó borokat lehet már kortyolni és vásárolni.
Idén is igyekszünk olyan kényelmes környezetet teremteni, hogy legyen lehetôség egy kis beszélgetésre az asztalok mellett, a pultoknál halk jazz kíséretében. – Beszélgessenek, kóstoljanak, érezzék Magukat jól!
A résztvevő éttermek menüi:
A Lepényes
Tönkölybúzás lepény vargányás céklapürével
Kukoricás lepény füstölt pisztráng krémmel
Krumplis lepény sonkahagymalekvárral
Alabárdos Étterem
Malaccsászár zellerpürével és hagymáslepénnyel
Kacsasaláta sárgadinnyével
Alabárdos bárányburger
Aréna Catering
Libamájjal és szarvasgombával töltött borjúláb csírasalátákkal és vinaigrette-tel
Zöldborsó velouté mentával, erdei gomba habbal
Vajtök és cukkíni ˝pappardelle˝ főzeléknek lágy egybesült fasírttal
Bock Bistro
Pacal Carbonare
Sárgaborsó püré hagymás sült vérrel
Vesevelővel töltött ravioli
Costes Restobar
*Burgonya espuma erdei gombákkal és buggyantott fürj tojással
Konfitált tőkehalfilé, lencsével és balzsamecet redukcióval
Olajos magvas cokkie, erdei gyümölccsel és kéksajt fagylalttal
*Libamáj millefuille, zöldalmával és karamellizált kecskesajttal
Mangalica ravioli, vargánya velouté-val
Kávés macarone, mascarpone krémmel és tejcsokoládés öntettel
*Hideg fokhagymás mandulakrém leves, ropogós langusztinnal
Kacsamell, csicsóka mousse-al és baby spenóttal
Mandulás piskóta eper mousse-al, bazsalikomos fehéreperpálinka granitével
Csalogány 26 Étterem
Kocsonya ízelítő
Szardellás gyöngybabfagylalt
Paprikás csirke uborkasalátával
Gundel Étterem
Kacsa rizottó, zöldborsó kockákkal
Lerakott marhapofa malacfül confittal és paradicsom confittal
Bazsalikomos Szt. Jakab kagyló mille feuille, epres sült paprika coulis-val
Kistücsök Étterem
Hideg: Pácolt fogasfilé zsályás citromkompóttal
Meleg: Bárány nyelv újhagymás burgonya főzelékkel
Maligán Borétterem
Kovászosuborka leves kolbásztáskával
Kecske szalontüdő gőzölt szalvétagombóccal
Múzeum Kávéház és Étterem
Zöldborsó főzelék souvide tojással
Saláta főzelék Borjúbries-sel
Malacfül saláta
Onyx Étterem
Borjúláb carpaccio sültpaprika dresszinggel, erdei gomba tatárral
Báránylapocka és marhapofa saját mártásával, zúzás zöldlencsés gersli ˝rizottóval˝, spárgával
Segal Étterem
Korianderes-chilis csicseriborsó és édesburgonya leves
Borjúnyak caponata-val
Sajt
Bényei család – Diós Tanya
Beskydi Sajtok
Kiss Ferenc – Kiss házisajt manufaktúra
Molnár János Sajtkészítő
Savour
Sándor Tamás: Bükki kézműves sajt
Szega Camambert
Cukrászda
Auguszt Cukrászda
Borok
Agárdi Pálinkaház
Alkoholmentes Bor
Andrassy Pince
Balaton Borgaléria
Békési Pálinka Zrt.
Bolyki Pincészet
Bor és Más
Csányi Pincészet (Villány)
Decanter ( Hamu és Gyémánt)
Demeter Pincészet
Dereszla Pincészet
Dionysos Borház
Don Simon Kft.
Dorombor
Etyeki Borút Egyesület
Francia Borok Háza
Garrone
Gregorian Pince
Haraszthy Vallejo
Heinemann Testvérek Kft.
Hernyák Kft.
Jekl Pincészet
Késői Szüret
Kiss Gábor Pincészete (Villány)
L´Enoteca Borbár
Malatinszky
Maurus Borászat
Nyakas Pincészet
Pannon Bormíves Céh
Pernod Ricard Hungary
Polgár Pincészet
Raiker Borkereskedés
Rókusfalvy Pince
Szent Gaál Pincészet
Szepsy István Tokaj
Tinto Fino
Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok
Tokajbor-Bene Pincészet
Törley Pezsgőpincészet Kft.
Vida Péter – Szekszárd
Vylyan Vinum
Tudnivalók:
Ideje:
2008. május 30. – június 1.
Helyszín:
Budapest, II. kerület, Millenáris Park
Nyitva tartás:
Pénteken: 12 órától 23 óráig
Szombaton és Vasárnap: 11 órától 23 óráig
Jegyár:
1500,-Ft/nap (bruttó),
mely tartalmaz egy Schott und Zwiesel 420 ml-es kristály kostoló poharat