Passiógyümölcsös crème brûlée
“Ott kezdődik a szeretet, amikor IGAZÁN felfedezem a másikat. Már nem az, akinek elképzelésem szerint lennie kellene, hanem egy még ismeretlen személy, aki minduntalan meglep eredetiségével. Itt kezdődik a szeretet: a meglepetés, a felfedezés öröménél… Szeretni annyi, mint megnyílni a valóság előtt.”
Jorge Bucay
3 dl tejszín
1 vaníliarúd
5 passiógyümölcs
fél lime leve
5 dkg cukor
4 tojássárgája
Tálalás:
1 ek porcukor/tálka
málna
A passiógyümölcsöket félbevágom, a kocsonyás magos részt kiveszem, majd egy szitán áttöröm. A Tejet a felhasított, kikapargatott vaníliarúddal/magokkal felmelegítem, közben a tojások sárgáját a cukorral felhabosítom. A felhabosított sárgájához hozzáadok fél dl passiólevet és 2 ek lime levet. A meleg tejszínt hozzáöntöm, majd a vaníliarudakat kihalászom a léből. Kerámiatálkákba adagolom a tejszínes lét. A kerámiaformákat egy tepsibe ültetem és a tepsibe forró vizet öntök a formák 3/4éig. 140 fokon 1 órát gőzölöm a krémeket, majd a tálkákat kiveszem a tepsiből és egy éjszkára hűtőbe teszem, kihűtöm.
Tálalás előtt megszórom a krémek tetejét porcukorral, majd szakácsfáklyával ráolvasztom a cukrot. Néhány szem málnával megszórva tálalom.