Parmezános-diós shortbread rozmaringgal és birsalmás-narancsos fügemustárral
Csináltál már otthon mustárt? Pedig nagyon egyszerű. Nem kell hozzá más, mint mustármag, borecet/citromlé és egy kis kreativitás. Érdemes tudnunk, hogy a házi mustár az idő előrehaladtával szépen összeérik, lekerekednek az ízek benne. Ennél fogva nem csak azért érdemes otthon nekiállni, mert isteni finom és “tiszta”, E mentes dolog születik, hanem azért is, mert közeleg a karácsony, úgyhogy ideális gasztroajándék válhat belőle. Egy csini üvegcse, kis masni és készen is van. És már most elkészítheted, mondom, az állás csak jót tesz neki. Ha pedig hiperszuper vagy, akkor az átadás előtt süssél hozzá egy kis shortbreadet, így már csak a gratulációkat kell bezsebelned a gasztrocsomagért!
Borozgatós estékre vagy vacsora elején kis fingerfoodnak is szuper. Különleges ízvilága nekem nagyon bejön, a Pöttyök is tolták, igaz mustár nélkül.
Hozzávalók:
Birsalmás-narancsos fügemustár
30 g mustármag őrölve (vagy egész, de akkor mozsárban porítsuk!)
50 g aszalt füge
fél tk curry por
2 ek akácméz
csipet só
1-1,25 dl frissen facsart narancslé
2 ek almaecet
3 ek kandírozott narancshéj darabok (orangeat)
3 ek birspüré (birset kevés vízben (csillagánizs, fahéj, narancs héja) megpárolunk, majd leturmixoljuk)
Parmezános-diós shortbread rozmaringgal
2 ág rozmaring
12,5 dkg parmezán
15 dkg liszt
fél tk sütőpor
1 tojás
12,5 dkg hideg vaj
1 marék dió durvára vágva
A shortbread: a rozmaringot apróra vágom, a parmezánt lereszelem és mindent omlós tésztává állítok össze. Fóliába csomagolva 1 órát hűtöm.
Utána téglalap alakúra nyújtom úgy, hogy aprított diót szórok a tetejére és ezt a nyújtófával belenyomom nyújtás közben, vastagsága fél cm legyen. 180 fokon 15 perc alatt aranyszínűre sütöm.
A mustár: a mustármaghoz adom a mézet, curryt, az apróra vágott fügét, sót, majd óvatosan felengedem a narancslével és az ecettel. Hozzáadom a narancshéjat és a birspürét is.
A shortbread tetején vékonyan elkenem a mustárt, így kínálom.
Ötlet: Lecker