Padlizsánkrémleves kéksajttal és almával
Ahogy őszbe hajlik az idő, esős-szürke reggelek köszöntenek ránk, sokszor alig várom, hogy ebédidőben hozzájussak egy kis leveshez. A szezon abszolút sztárjai a befogadó közönség miatt a krémlevesek, hiszen ebben egy fia gyerek se talál olyat, amit ki lehetne piszkálgatni belőle. Padlizsánnal még nem készítettem, de jó ötletnek tűnt a kéksajt-alma párossal összehozni, sűrű, de felejthetetlen ízt adott.
Hozzávalók:
4 közepes padlizsán
2 fej hagyma
1 kis fej burgonya
3 szem savanykás alma
só
frissen őrölt bors
fél citrom leve
kardamom
fahéj
késhegynyi gyömbér
kéksajt
A padlizsánokat félbevágom, a belsejét megsózom és hagyom, hogy kidobja a vizet. Majd szárazra törlöm, meghámozom és felkockázom. A hagymát apróra vágom, olívaolajon megfonnyasztom, majd vele párolom a padlizsánt is. Felöntöm 1,5 l vízzel és beleteszem a meghámozott, felkockázott almát is és puhára főzöm őket. Ezt követően leturmixolom és ízesítem kardamommal, fahéjjal, kevés gyömbérrel és citromlével. A kéksajtot tálaláskor a forró levesre morzsolom.