Őszibarack befőzése (különleges párosítások, ízkombinációk)
Az őszibarack kényes téma a befőzés terén, mivel könnyen barnul, ütődik ill. magas víztartalma miatt nehéz megkötni. DE! Isteni lekvárokat lehet belőle összehozni. Most még relatíve jó áron kapható, úgyhogy érdemes pár kg-t befőzni, így a nyári ragyogást (?! na ez erre a nyárra nem is annyira igaz:-() le lehet emelni a hideg télben a kamrapolcról. És mivel a barack szezonja összeér a szilvával érdemes vegyíteni is. Egyrészt lágyabb aromákat kapunk, másrészt a szilva pektintartalma jó hatással van a barackra. Apropó pektin! a szilárdulási folyamat lelke! Majdnem minden gyümölcsben van. Minél érettebb, annál több. Magas pektintartalmú pl. az alma ill. a birsalma.
Itt van pár ötlet szilvára:
Indiai szilvaszósz
Rumos szilva-őszibarack
Rozmaringos, fahéjas szilva-őszi lekvár
Idén készült egy gyömbére-rumos szilva is, az is igen faintos.
És akkor őszibarackosak:
Levendulás őszibarack aszúval
Hozzávalók:
1,2 kg érett őszibarack
3 cs 3:1 Oetker zselírozó por
30 dkg barna cukor
2 dl aszú
szárított levendula (max 2 ek- vigyázni kell, ne legyen szappanos íze!)
Bellini dzsem
Hozzávalók:
1,2 kg érett őszibarack
50 dkg 3:1 zselírozó cukor (!)
2 cs 3:1 Oetker zselírozó por
1 ek lime héj reszelve
2 el lime lé
2 dl Prosecco
4 cl Grand Marnier
Őszibarack csillagánizzsal és Amarettoval
Hozzávalók:
3,3 kg őszibarack magozva
2 dl Amaretto
2×3:1 befőzőcukor
3×3:1 Dzsemfix
10 szem csillagánizs
Őszibarack narancsvirágvízzel s barackpálinkával
Hozzávalók:
3,5 kg őszibarack
2×3:1 befőzőcukor
4×3:1 Dzsemfix
2 dl barackpálinka
2 ek narancsvirágvíz
Magita őszibarack
Hozzávalók:
3,2 kg őszibarack
2×3:1 befőzőcukor
3×3:1 Dzsemfix
3 dl Béres Magita
3 ek birskocsonya
Karamelles szilva-őszi
3,1 kg szilva-őszi (őszibarack nagyjából 1 kg)
30 dkg cukorból karamell
3×3:1 Dzsemfix
Az elkészítés minden esetben hasonló metódus alapján zajlik:
1. őszibarackot megmosom, NEM hámozom (a héja szinte elfő, viszont hámozgatni fáradtságos és időt rabló. Így lett teremtve, használjuk fel, így!), kimagozom, felkockázom (nagyobb darabokra)
2. összekeverem a befőzőcukorral és/vagy Dzsemfix-szel (ha nem az elején teszem, akkor a hőtől összecsomósodik)
3. a kötőanyagból MINDIG 2x mennyiség kell barack esetében a víztartalom miatt!
4. az alkoholt a felfőzés előtt keverem bele
5. az aromatizáló szereket (pl. narancsvirágvíz) pedig csak a végén
6. felfőzni, rottyan egyet, kifőzött üvegekbe tölteni, lezárni, fejre állítani 15 percre, aztán mehet a polcra a kamrába.
7. fahéj, csillagánizs, vaníliarúd: maradhat a lekvárban, tehát belemehet az üvegbe, azonban arra figyeljünk, hogy ezt tovább aromatizál! Csak egy kis darab, különben túl fahéjas, ánizsos, vaníliás lesz a végtermék!
8. egyet-kettőt érdemes beleturmixolni botmixerrel a lekvárba, így krémesebb textúrájú lesz!
Menjetek, vegyetek barackot!