Muffinebéd (fasírtmuffin zöldséges muffinnal)
A hétvégi ebédet gyakorlatilag muffinformákban készítettem. Ez a muffinforma egyébként nagyon klassz dolog, olyan sok mindent lehet benne készíteni! Édességet, előételt, főételt, köretet:-))) Az e havi kaméleon VKF!-re is jól lehetne hasznosítani…
Hozzávalók:
2 zsemle
1 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 cs mini-mozzarella
12 szelet bacon megfelezve
60 dkg darált hús
2 ek mustár
1 cs petrezselyem
fél ek olasz fűszerkeverék (oregano, bazsalikom, majoranna, kakukkfű)
2 tojás
só
frissen őrölt bors
A zsemléket langyos vízbe áztatom, a hagymát apróra vágom és megfonnyasztom 1/2 ek olajban, majd hagyom kihűlni. A bacon szeleteket hosszában félbevágom. A darált húshoz adom a kinyomkodott zsemléket, a párolt hagymát, az apróra vágott petrezselymet, a mustárt, a fűszereket, a tojásokat és jól összekeverem. A bacon szeletekkel kibélelem a muffin formákat, úgy hogy egymást metszve belefektetem a szalonna csíkokat. Egy fagyikanállal gombócnyi masszát kiveszek, belenyomok egy mozzarella golyót és belnyomom a muffinformába. Betakarom a kilógó baconnel. 180 fokon 40 percig sütöm. Amikor kész, várok pár percet, fogvájót szúrok bele és annak segítségével kiemelem a gombócokat a formából.
Zöldséges muffin – hozzávalók:
15 dkg szárított erdei gomba
30 dkg barna csiperke
15 dkg sárgarépa
30 dkg cukkini
1 nagy hagyma
5 szál kakukkfű
só
frissen őrölt bors
8 dkg vaj
25 dkg liszt
2 kk sütőpor
2 tojás
2 dl tej
5 dkg reszelt parmezán
só
frissen őrölt bors
petrezselyem
A szárított gombát vízbe áztatom, a csiperkét nagyobb darabokra aprítom, a sárgarépát és a cukkinit is lereszelem. A hagymát felaprítom, majd egy (nekem “a”) wokban 1 ek olajon megfonnyasztom a hagymát hozzáadom a csiperkét, a répát és a cukkinit és a szárított gombát lével együtt. Addig párolom a zöldségeket, amíg a lé szinte teljesen el nem párolog alóla. Sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Egy kis szójaszósz sem ront rajta:-)
A vajat felolvasztom és kikenek vele egy 12-es muffinformát. A lisztet összekeverem a sütőporral, hozzáadom a tojásokat, a sajtot, a tejet, sót, borsot, a maradék vajat és a felaprított petrezselymet. A kihűlt zöldséges masszát a tésztához keverem, majd a muffinforma mélyedéseibe adagolom úgy, hogy a feléig érjen. 200 fokon 40-45 percig sütöm őket.
Eredetileg Lajos Mari receptje