Muffin kókusszal és csokival
Mindig értetlenül nézem a boltban a polcokon sorakozó instant tortaporokat. Az ugyanilyen muffinporokon pedig már a lelkem is háborog (a macaron-por is komoly, igaz az itthon nem kapható!:-)). Egy muffinban mi olyan bonyolult, hogy szükség van az azonnal oldódó dobozosra? Ne legyünk már ennyire bénák… vagy ennyire sietünk?
Pár évvel ezelőtt reneszánszát élte a muffin sütése kishazánkban, hirtelen mindenki megismerte ezt az amerikai kevert sütit, mert még a nagyik is rákaptak a „máffin” készítésére. Ahogy korábban a tiramisú esetében is, a leleményes magyar háziasszony variált is mindennel. Ahogy a tiramisunál a party vajkrém, a muffinnál a brutál lekváros és magyarosan paprikás-sós változatok is a végleteket tükrözték. Pedig ez a kevert süti, tényleg gyorsan és egyszerűen összedobható, mosogatni sem kell utána, csak 2 tálat. És amilyen egyszerű olyan könnyen el is lehet szúrni. A muffin lelke ugyanis az összekeverés!
Első lépésben a száraz hozzávalókat kimérjük és elkeverjük, majd egy másik tálban a nedves hozzávalókkal hasonlóképpen járunk el. Ezt követően a nedves és a száraz alkatrészeket pár mozdulattal elegyítjük. Nem agyonkeverjük! Ha így teszünk a muffinunk tömör szerkezetű és nehezen nyelhető lesz. Ha csak éppen hogy elkeverjük (azért ne legyenek benne lisztszigetek), a szerkezete laza, lyukacsos lesz.
Variálni pedig ezerféleképpen lehet. Játszik az aszalt gyümölcs, a csoki, a sima gyümölcs és tízóraizóknak a lekvár is. A lekvárt egyébként csak a sütést követően habzsákkal vagy krémpisztollyal érdemes a mini kuglófokba applikálni.
Most már csak egy a kérdés: Mi lehet az instant dobozában, ami egyszerűbb, mint ez a recept?
Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg porcukor
12 dkg liszt
1 tk sütőpor
csipet só
8 dkg kókuszreszelék
12 dkg vaj
5 dkg csokicsepp vagy ugyanennyi étcsoki apróra vágva
A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, só, kókuszreszelék) összekeverem. A cukrot habosra verem a tojásokkal, majd hozzáadom a vajat és a száraz elegyet. A végén belekeverem a csokicseppeket is. Muffinsütő mélyedéseibe kapszlikat teszek, beletöltöm a masszát és 200 fokon 12-15 perc alatt aranyszínűre sütöm.
szilikonformában sütve
Eredetileg a borsán