Mozart torta a fagyasztóból
A hétvégi őrültek háza után ismét a fedélzeten… Újfent sok minden készült, azokról, majd a későbbiekben, most egy olyan tortáról írnék, ami egy kész-nass, kikapod a fagyasztóból, kiolvad és megeszed. Mindezt tartósítószer nélkül…
Pöttyöm keresztanyjáék jóvoltából kerülhettem közelebbi ismeretségbe ezzel a nyugati szomszédaiktól beszerzett tortával, ami le kell, hogy szögezzem, nem volt rossz. Kicsit ipari ugyan, de finom!
Coppenrath&Wiese
A két unokatestvér azt találta ki a 70-es évek elején, hogy olyan cukrászdai színvonalú tortákat és süteményeket szeretnének előálítani, amiket az élelmiszerboltok fagyasztott polcairól lehetne hazavinni. Anno ez forradalmi ötletnek számított és a varázsszó, a kulcs mindehhez, a sokkolásos fagyasztás volt. De mit is jelent ez?
A tejszín felverésétől, az alapanyagok összekeverésén, a sütésen át, a sokkolásos fagyasztásig mindössze (terméktől függően) 100-240 perc telik el. A hűtés akár -44 °C-on is történhet, ekkor a külső réteg pár másodperc alatt megfagy és az aromákat, nedvességet magába zárja. (Egy nagyob méretű tejszínes torta maghőmérséklete 3,5 óra leforgása alatt már tartósan -20°C.) A sokkolásos fagyasztás előnye, hogy a zamat, a vitaminok és az ásványi anyagok megmaradnak, így a torták és egyéb
A torta nem tartalmaz (sokkolásos fagyasztási eljárásnak köszönhetően) tartósítószert és alapanyagok között sem találtam riasztó mennyislgben szójalecitint, vagy társait. Amiből a legtöbb van benne az a tejszín (28%), ezt a lübecki csokis marcipán követi a sorban, majd liszt, cukor, tojás, víz, lekvár, csoki, pisztácia, konyak… Igen, igen otthon is ezeket használjuk:-) A felengedési idő egy óra, ezt követően jól szeletelhető. Íze, mint egy Mozart kugel:-) Pisztácia, marcipán, csoki. Előnye, hogy nem túl édes.
Sajnos, a saját fotó elmaradt, nem akartam ezzel megakasztani az ebéd menetét, azt követően meg már nem nagyon volt mit fotózni…
Igazán, nem akarok e helyen az “essfertig” tortáknak ingyenreklámot csinálni, meg én is csak “inkább készítek valamit magam”, de szorult helyzetekre szerintem jó, ha csücsül egy a frigóban:-)