Mentás-diós pesto, aszalt paradicsom, csirke és tészta
Pöttyöm és az apja szombat délelőttönként útrakelnek vásárolni (ez az ő (egyik) privát programjuk!). Ilyenkor felkeresik a pékséget, elcsattognak a zöldségeshez és az általam összeírt hozzávalókat rendre megvásárolják. Meg még másokat is. Aztán hazaérnek a zsákmánnyal nagy boldogan és be nem áll a szájuk, mesélik az élményeiket, hogy kivel futottak össze, mit láttak és mit nem mi kis falunkban:-)) Imádom ezt átélni! Hallgatni, ahogy Pötty “darabosan” (=alapmondatokban, úgymint alany+állítmány) elmeséli a (félig-meddig kitalált) történeteket, ahogy segít kipakolni a szatyrokból:-) Egy hátránya van ezeknek a kicsit elhúzódó vásárlásoknak, mégpedig az, hogy hipp-hopp kell ebédeket összeraknom… Ez is egy ilyen szombati ebéd volt.
Hozzávalók (2 felnőtt, 1 gyerek):
fél grill csirke
3 marék dió
2 lime
nagyjából 2-3 dl extra szűz olivaolaj
15 aszalt paradicsom szelet
4 gerezd fokhagyma
1 csokor menta
1 csokor petrezselyem
só
frissen őrölt bors
parmezán
spagetti/makaróni/bucatini
Felteszem a tészta vizét. A diót száraz serpenyőben megillatosítom (1-2 perc). A lime-okat megmosom, megsikálom és lereszelem a héját. A fokhagymát is megpucolom. A diót a turmixban összeaprítom, majd hozzáadom a zöldfűszereket ill. az egyik lime levét és mindkettő héját. Annyi olajat adok hozzá, hogy elérje a sűrű, pesto állagot. Belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom. A grill csirkéről lefejtem és felkockázom a húst. Az aszalt paradiicsomot felcsíkozom. A tésztát kifőzöm. Tálalás előtt a csirkét összekeverem az aszalt paradicsommal és a pestoval, majd a tésztával is. Parmezánforgáccsal tálalom.
Az ötletet egy, a Lecker áprilisi számában olvasható recept, adta.