Mentás-citromfüves cseresznye kompót
A menta és a citromfű bokrok ültetvénnyé terebélyesedtek. Nonstop csupálom, mégsem akar fogyni. Tea, szörp, limonádéba, lekvárba, mindenféle ételek… nem menekülhet semmi. Mindenbe pakolom. Most kompótba is. Nem vagyok nagy kompót-fan… A cserkó-meggy kompót magos és általánosságban elmondható, hogy nagyon édes a lé, amiben szottyadnak a gyümölcsök. A Nők Lapja Konyha júl-aug-i számában azonban befőzünk, úgyhogy készült kompót is. És ez igen jó! Nem azért mert én csináltam, mert de.:-) A citromfű és a menta megillatosítja, megízesíti a levet és FRENETIKUSAN FINOM lesz a kompót tőle! Csak magában, hideg tejberizsre, vagy joghurthoz….
Hozzávalók:
1 kg cseresznye
1,2 l víz
30 dkg cukor
1 nagy csokor menta
1 nagy csokor citromfű
Kompótgyártás első fázis: a vizet a cukorral felforraljuk, majd beletesszük a mentát és a citromfüvet és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt leszűrjük, majd a sziurpot újra felforraljuk.
Második fázis: A cseresznyéket megmossuk, leszárazzuk és sterilizált üvegekbe töltöm, majd ráöntjük a szirupot. Üveget lezárjuk és dunsztban hagyjuk kihűlni.
Na, ennyi. Ki mondta, hogy nem szereti a kompótot???