Medvehagymás májas
Kint még havat sodor a szél, de már mind több blogger kolléga számol be arról az üdvözítő tényről, hogy ISMÉT MEGKEZDŐDÖTT A MEDVEHAGYMA-SZEZON!!!! Felénk nem nagyon jellemző, úgyhogy én a zöldségesünkből vásárolom meg a készleteket. Tavaly is mindenféle ételbe belecsempésztem, ezzel végképp felébresztve a család gyanúját azokkal a kajákkal szemben is, amikbe nem került. Terv idén is ezer:-) A legelső beszerzés májkrémként végezte és mindenki imádta, egészen addig a pontig, amikor színt kellett vallanom, hogy mik benne a zöldek. Akkor néhányan furcsán néztek, de aztán minden ellenérzésüket leküzdve befalták.:-) Friss francia kenyérrel, újhagymával, csak hogy fokozzuk az élvezeteket.:-)
Hozzávalók:
10 dkg bacon
60 dkg csirkemáj
1 póréhagyma
3 dl fehérbor
35 dkg medvehagyma
1 dl tejszín
provence-i fűszerkeverék
1 ek dijoni mustár
1 citrom reszelt héja
só
frissen őrölt bors
A pórét felkarikázom, a szalonnát vékonyan felcsíkozom. A szalonnát zsírjára pirítom, majd a hagymát üvegesre párolom rajta. Rádobom a megmosott, csíkokra szelt medvehagymát és hagyom, hogy kicsit meggyengüljön. Nyakon öntöm a borral. A májat megtisztítom, megmosom és közepes lángon nagyjából 15-20 percig párolom a szalonnás-medvehagymával. Beleöntöm a tejszínt, rászórom a fűszereket, a citrom héját és kicsit beforralom. A májas témát átpakolom a turmixgépbe. Hozzáadom a mustárt, sózom, borsozom, összeturmixolom. Megkóstolom és tovább finomítok az ízeken, ha szükséges.