Medvehagyma krémleves füstölt sajtropogóssal
Segítsüti lázban égünk! Holnap start, addig is itt egy jó kis medvehagyma leves:-) A krémleveseket nagyon jól feldobják a ropogós dolgok (pl. grissini, kruton), így ez a sütölt sajtból készült ropogós is nagyon lendít levesünkön.
Hozzávalók:
2 fej salotta
1 gerezd fokhagyma
20 levél medvehagyma
vaj
1 dl rozé
6 dl zöldségalaplé
1,3 dl tejszín
só
frissen őrölt bors
szerecsendió
citromlé
10 dkg sütölt sajt
A salott hagymákat és a fokhagymát finomra vágom, majd kevés vaj és olívaolaj keverékén először a salottot megfonnyasztom, majd a fokhagymát is hozzáadom, de csak épp egy percre, hogy felszálljon az illata. Belekeverem a nagyobb darabokra vágott medvehagyma leveleket, átforgatom. Nyakon öntöm 1 dl rozéval, kicsit rottyan, majd mehet hozzá az alaplé. Ha felforrt, 5 perc főzés, aztán leturmixolom. Mehet bele a tejszín, só, frissen őrölt bors, frissen reszelt szerecsendió, citromlé. Még egyszer tálalás előtt is felhabosítom turmixszal.
Míg a leves fő, a sajtot lereszelem, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre diónyi mennyiségű adagokat teszek egymástól tisztes távolságra. 180 fokon pár perc alatt a sajt elfolyósodik és kicsit megpirul. Ahogy kihűl, megdermed.